Postignut sporazum o autorskim pravima

Internetske platforme potiču se na plaćanje rada umjetnika i novinara

0 Flares 0 Flares ×
Autori i izvođači moći će zahtijevati dodatnu naknadu od distributera koji iskorištavaju njihova prava, kada je prvobitno dogovorena naknada nesrazmjerno niska u usporedbi s dobiti koju distributer ostvaruje.

• Internetske platforme potiču se na plaćanje rada umjetnika i novinara

• Neki preneseni materijali, kao što su memeovi ili GIF-ovi, mogu se slobodno dijeliti

• Poveznice na novinske članke, popraćene “pojedinačnim riječima ili vrlo kratkim isječcima” mogu se slobodno dijeliti

• Novinari moraju dobiti dio prihoda povezanih s autorskim pravima koje dobiju njihove izdavačke kuće

• Start-up platforme podložne su manjim obvezama

• Direktiva neće nametnuti filtere

Dogovor, postignut između pregovarača EP-a i Vijeća, ima za cilj osigurati da se prava i obveze zakona o autorskim pravima također primjenjuju na internet. YouTube, Facebook i Google News neka su od imena na koje će ovaj zakon najviše utjecati.

EU zakonodavci nastojali su osigurati da internet ostane prostor za slobodu izražavanja. Isječci iz vijesti mogu se i dalje dijeliti, kao i GIF-ovi i memeovi.

Tehnički divovi dijelit će prihod s umjetnicima i novinarima

Cilj sporazuma je povećati prilike nositelja prava, osobito glazbenika, izvođača, scenarista, kao i izdavača vijesti, da ispregovaraju bolje nagodbe za korištenje svojih djela na internetskim platformama.

Dijeljenje isječaka članaka s vijestima neće uključivati ​​prava medijske kuće koja je proizvela taj isti članak. Sporazum, međutim, također sadrži odredbe kojima se izbjegava zlouporaba ove mogućnosti. “Isječak” se stoga može nastaviti prikazivati ​​primjerice u vijestima na usluzi Google News, ili kada se članak podijeli na Facebooku, pod uvjetom da je “vrlo kratak”.

Prijenos zaštićenih djela u svrhu citiranja, kritike, recenzije, karikature ili parodije je zaštićen, osiguravajući da memeovi i GIF-ovi budu i dalje biti dostupni i dijelljivi na internetskim platformama. To neće utjecati na mnoge mrežne platforme

U tekstu se također navodi da će prijenos radova na online enciklopedije na nekomercijalan način, kao što je Wikipedia ili softverske platforme otvorenog koda, kao što je GitHub, automatski biti izuzete. Start-up platforme bit će podložnije lakšim obvezama od onih etabliranijih.

Autori i izvođači moći će zahtijevati dodatnu naknadu od distributera koji iskorištavaju njihova prava, kada je prvobitno dogovorena naknada nesrazmjerno niska u usporedbi s dobiti koju distributer ostvaruje.

Internetske kompanije trenutno imaju malo poticaja da potpisuju poštene ugovore o licenciranju s nositeljima prava, jer se ne smatraju odgovornima za sadržaj koji njihovi korisnici prenose. Oni su samo dužni ukloniti sadržaje koji krše autorska prava, kada ih nositelj prava to zatraži. Međutim, to je nezgodno za nositelje prava i ne jamči im pravedne prihode. Podizanjem odgovornosti internetskih kompanija povećat će se šanse nositelja prava (osobito glazbenika, izvođača i scenarista, kao i izdavača vijesti i novinara) da osiguraju pravedne ugovore o licenciranju, čime će dobiti pravedniju naknadu za korištenje njihovih djela koja se digitalno koriste.

Axel Voss (EPP, Njemačka)

Sporazum sada moraju odobriti predstavnici u Vijeću, Odbor za pravna pitanja i plenarna sjednica EP-a.

Izvjestitelj Axel Voss (EPP, Njemačka) izjavio je: „Ovaj sporazum važan je korak ka ispravljanju situacije koja je omogućila nekolicini tvrtki da zarade ogromne sume novca, a da pri tome ne plaćaju tisuće kreativaca i novinara o čijem radu ovise. Istovremeno, ovaj sporazum sadrži brojne odredbe koje će jamčiti da internet ostane prostor slobodnog izražavanja.

Ove odredbe same po sebi nisu bile nužne jer direktiva neće stvarati nova prava za nositelje prava. Ipak, saslušali smo zabrinutost i odlučili smo dvostruko jamčiti slobodu izražavanja. ‘Memeovi’, ‘GIF-ovi’, i ‘isječci’ sada su više zaštićeni nego ikada prije.Također mi je drago što je danas dogovoreni tekst posebnu pozornost posvetio start-upovima. Vodeće tvrtke budućnosti danas su start-up poduzeća, a raznolikost ovisi o dubokom bazenu inovativnih, dinamičnih i mladih tvrtki. To je sporazum koji štiti kvalitetu života ljudi, štiti demokraciju braneći raznolik medijski prostor, jača slobodu izražavanja, potiče pokretanje poduzeća i tehnološki razvoj. On pomaže da internet bude spreman za budućnost i da to bude prostor koji koristi svima, a ne samo moćnima.”

Priopćenje Europske komisije

Konferencija za medije: Četvrtak, 14 veljače.

Priopćenje hrvatskog Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava.

Iako Direktiva utvrđuje da svi radovi novinara i drugih autora koji su uvršteni u medijske publikacije trebaju biti “prikladno plaćeni” udjelom u prihodu koji nakladnik medija prima na temelju korištenja sadržaja objavljenih online, zakon omogućuje nakladnicima medija izbjegavanje te odredbe pozivanjem na postojeće “ugovorne aranžmane” i “vlasnička prava.” Takav potez može novinarima uskratiti prihod koji se stječe od ponovne uporabe njihovih uradaka na Internetu. Međunarodna udruga novinara stoga smatra da je Direktiva o digitalnom autorskom pravu zapravo parodija kojom su ismijana novinarska autorska prava. Više o tome pročitajte ovdje: STAV MEĐUNARODNE UDRUGE NOVINARA

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: