Potencijal za razvoj franšiznog poslovanja

Imamo 200 franšiznih sustava u zemlji

0 Flares 0 Flares ×

1. srpnja 2021. – U našoj zemlji djeluje oko 200 franšiznih sustava iz različitih grana gospodarstva, izneseno je na sastanku Zajednice franšiznog poslovanja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Četvrtina ih je hrvatskog porijekla i ukupno zapošljavaju oko 17 tisuća ljudi. U Europi franšizeri zapošljavaju oko tri milijuna ljudi, a prema podacima Internacionalne asocijacije franšiza, taj sektor na globalnoj razini generira više od 50% svjetske maloprodaje.

Uspješni primjeri hrvatskih franšiza su Surf’n’Fries i Muzej iluzija koji su iskoraknuli na brojna tržišta diljem svijeta.

Ipak, u Hrvatskoj se franšizno poslovanje razvija sporije nego u zemljama okruženja i češće se donose odluke o pokretanju klasičnog poduzetničkog poduhvata uz stvaranje kopija nekih uspješnih koncepata iako se radi o uhodanom poslovanju čiji brend je na tržištu prepoznat.

Novi predsjednik Zajednice franšiznog poslovanja HGK je Krešimir Dobrilović, vlasnik i direktor tvrtke CARWIZ koji je svoju franšizu plasirao u dvadeset zemalja izvan granica Hrvatske.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: