Potpore samo tvrtkama s cijepljenim zaposlenicima

Promjena pristupa

0 Flares 0 Flares ×
Vlada će, istaknuo je premijer Plenković, nastojati povezati daljnje potpore i s procesom cijepljenja protiv koronavirusa. Foto. Vlada RH

1. srpnja 2021. – Na danas održanoj 65. sjednici Vlare RH, premijer Andrej Plenković najavio je promjenu pristupa u provedbi politike očuvanja radnih mjesta. Prestaje se s horizontalnim pristupom (potpora svima) i ide na vertikalni pristup, ovisno o potrebama pojedinog sektora. Za očuvanje radnih mjesta i doprinose dosada je isplaćeno 11,7 milijardi kuna, a kada se tome pridodaju doprinosi koji su oprošteni, to je sve skupa 17 milijardi kuna. Tu je mjeru koristilo 120 tisuća poslodavaca i gotovo 700 tisuća radnika.

Upravo zbog tih mjera, broj osiguranika danas je veći za više od 56.000 u odnosu na kraj lipnja prošle godine, a broj nezaposlenih je manji za osam i pol tisuća u odnosu na ožujak 2020. godine. Prosječna neto plaća u Hrvatskoj sada je viša od 7.000 kuna.

Nastavlja se i s provedbom mjere skraćenog radnog vremena, za poduzetnike kojima je zbog korona krize smanjen opseg posla. Unutar te mjere, koja ostaje na snazi do kraja godine, pokriva se do 90 posto plaće s doprinosima, a najviše 3600 kuna plus doprinosi.

Vlada će, istaknuo je premijer Plenković, nastojati povezati daljnje potpore i s procesom cijepljenja protiv koronavirusa.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: