Potpore za maslinovo ulje

EK odobrila potporu za privatno skladištenje maslinova ulja

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 11. studenoga 2019. – Velike uskladištene količine na razini cijele EU-a i odlične uzastopne berbe, stvorile su neravnotežu ponude i potražnje maslinova ulja na tržištu Unije, što je dovelo do pada cijena. S obzirom na to stanje, Europska komisija odobrila je potporu za privatno skladištenje za djevičanska maslinova ulja.

Zbog obilnih prinosa u berbi 2018./2019. cijene su u posljednjih nekoliko mjeseci u padu na španjolskim, grčkim i portugalskim tržištima. Primjerice cijena španjolskog ekstra djevičanskog maslinova ulja je sredinom listopada bila 33 % ispod petogodišnjeg prosjeka. Slično tome, cijena grčkog maslinova ulja bila je 13,5 % ispod petogodišnjeg prosjeka.

Osobito visoki stokovi na razini EU-a, procijenjeni na 859 tisuća tona za 2018./2019. (od čega 88 % u Španjolskoj), zajedno s prosječnom očekivanom proizvodnjom za 2019./2020., stvaraju pritisak na tržište maslinovih ulja EU-a.

Programom za privatno skladištenje smanjit će se pritisak i doprinijeti stvaranju ravnoteže na tržištu.

Program će funkcionirati na temelju postupka nadmetanja na maksimalno četiri razdoblja kako bi se omogućila prilagodljivost i ograničeno upravljanje tržištem.

Potpora se dodjeljuje nepakiranom djevičanskom ulju za sljedeće vrste ulja: ekstra djevičansko, djevičansko i maslinovo ulje lampante.

Kako bi potpora za privatno skladištenje bila djelotvorna, količine ulja koje prime potporu moraju se skladištiti najmanje 180 dana. Nadalje, minimalna količina po ponudi za nadmetanje je 50 tona.

Ponude za nadmetanje se mogu podnositi samo u Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Cipru, Malti, Portugalu i Sloveniji. Prva ponuda za nadmetanje objavljuje se krajem studenoga, od 21. do 26. studenoga 2019.

Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: