Potpore za turizam i sport

Komisija odobrila hrvatski program u iznosu od 202 milijuna eura

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelless, 12. siječnja 2021. – Europska komisija odobrila je jučer poslijepodne hrvatski program državnih potpora u iznosu od oko 202 milijuna eura (1,52 milijardi kuna) za potporu poduzećima svih veličina koja djeluju u sportskom i turističkom sektoru – i izravno povezanima kao što su iznajmljivanje smještaja i priprema i usluživanje hrane i pića, a pogođena su pandemijom koronavirusa. Program je odobren na temelju Privremenog okvira za državne potpore.

Hrvatski program potpora će turističkim i sportskim poduzećima omogućiti likvidnost i očuvanje kontinuiteta gospodarske aktivnosti, a dodijeljivati će se u obliku jamstava za nove zajmove za obrtni kapital i ulaganja te subvencioniranih kamatnih stopa za nove zajmove.

Konkretno, potpora u obliku subvencioniranih kamatnih stopa za nove zajmove neće biti veća od 800 tisuća eura po poduzetniku. Potpora u obliku jamstava za nove zajmove za obrtni kapital i zajmove za ulaganja ne smije biti veća od 800 tisuća eura i odnosi se na nove zajmove s dospijećem od najviše šest godina. Pokriće jamstva ograničeno je na 90 posto glavnice zajma ili na 35 postoako je riječ o jamstvima za pokrivanje gubitaka u portfelju duga.

Program potpora za turističke i sportske tvrtke sadržava i zaštitne mjere, kako bi banke ili druge financijske institucije potporu doista usmjerile prema korisnicima kojima je potrebna.

Potpore će biti odobrena najkasnije do 30. lipnja 2021., i to samo poduzećima koja se 31. prosinca 2019. nisu smatrala poduzećima u teškoćama, uz iznimku mikropoduzeća i malih poduzeća koja su prihvatljiva čak i ako su 31. prosinca 2019. već bila u teškoćama. Hrvatska će osigurati usklađenost s pravilima o kumulaciji državnih potpora.

Više informacija o Privremenom okviru i ostalim Komisijinim mjerama za ublažavanje gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa možete pronaći ovdje


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: