Potpuno digitalna registracija tvrtke

Nova EU direktiva o internetskoj registraciji tvrtki

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 16. kolovoz 2019. Europska unija, u nizu koraka koje provodi kako bi potkanula inovacije u poslovanju i stvaranje većeg broja poduzetnika, unijela je izmjene u zakon – Direktivu 2019/1151 – koja sve države članice obavezuje na potpunu digitalizaciju postupka osnivanja i registracije novih tvrtki.

Trenutačno postoje znatne razlike među državama članicama kad je riječ o dostupnosti internetskih alata koji poduzetnicima i trgovačkim društvima omogućuju komuniciranje s nadležnim tijelima u vezi s pitanjima koja se odnose na prava društava.

Neke države članice sveobuhvatne usluge prilagođene korisnicima u potpunosti pružaju na internetu, dok druge ne mogu pružiti internetska rješenja u određenim glavnim fazama životnog ciklusa trgovačkog društva. Neke države članice, primjerice, osnivanje trgovačkog društva ili podnošenje izmjena dokumenata i informacija u registar dopuštaju samo osobno, neke dopuštaju te radnje osobno ili putem interneta, dok se u nekim državama članicama to može učiniti samo putem interneta.

Direktiva 2019/1151 dolazi u punu snagu za dvije godine, početkom kolovoza 2021., datuma nakon kojeg će osnivanje tvrtki u bilo kojoj od članica Unije morati biti digitalno – nitko neće morati ići nigdje kako bi osnovao svoje poduzeće, već će sve moći napraviti sa svog osobnog računala ili mobitela.

Više pojedinosti o tome pročitajte u Službenom listu Europske unije

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: