Potrebno je poboljšati dugoročni proračun

Rezolucija EU parlamenta

0 Flares 0 Flares ×
Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, danas u EU parlamentu

Bruxelless, 23. srpnja 2020. – U rezoluciji o zaključcima izvanrednog sastanka Europskog vijeća održanog od 17. do 21. srpnja 2020., usvojenoj s 465 glasova za, 150 protiv i 67 suzdržanih, europarlamentarci su naglasili kako neće usvojiti dugoročni proračun ako ga Komisija ne poboljša.

Najveći problem dugoročnog proračuna EU za razdoblje 2021.-2027. (VFO – Višegodišnji financijski okvir) je smanjenje sredstava za programe koji su usmjereni na budućnost poput Zelenog plana i Digitalne agende.

Parlament “ne prihvaća dovođenje pred gotov čin” već inzistira na pregovorima s Vijećem, koji se moraju dovršiti najkasnije do kraja listopada.

U slučaju da novi VFO ne bude usvojen na vrijeme, zastupnici podsjećaju da se člankom 312. stavkom 4. UFEU-a predviđa privremeno produljenje primjene gornje granice iz posljednje godine sadašnjeg VFO-a (2020.) i da bi to bilo u potpunosti u skladu s planom za oporavak i usvajanjem novih programa višegodišnjeg financijskog okvira.

Parlament „izuzetno žali“ što je Europsko vijeće značajno oslabilo napore Komisije i Parlamenta za podupiranje vladavine prava, temeljnih prava i demokracije u okviru VFO-a i plana za oporavak podsjećajući da će o uredbi o vladavini prava suodlučivati Parlament.

Uz to, Parlament neće dati suglasnost za VFO bez sporazuma o reformi sustava vlastitih sredstava EU-a, uključujući uvođenje košarice novih vlastitih sredstava do kraja VFO-a 2021.-2027. koja su potrebna da bi se pokrili barem troškovi povezani s planom oporavka.

Zastupnici vjeruju da šefovi država i vlada EU nisu riješili pitanje plana otplate instrumenata za oporavak i podsjećaju da su bez daljnjeg smanjenja ključnih programa EU-a, ili povećanja doprinosa država članica u zajednički proračun, novi vlastiti prihodi jedina prihvatljiva mogućnost za Parlament.

Dodatno, Parlament zahtijeva da pravno obvezujuća revizija u sredini razdoblja VFO-a stupi na snagu najkasnije do kraja 2024. i naglašava da ova revizija mora uključivati gornje granice za razdoblje 2025.-2027., uvođenje dodatnih vlastitih sredstava i provedbu ciljeva za borbu protiv klimatskih promjena i očuvanje biološke raznolikosti.

Usvojeni tekst rezolucije


 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: