Povezan Pelješki most!

Most je spojen tri mjeseca prije roka

0 Flares 0 Flares ×
Most prema Pelješcu. Foto: Vlada RH

29. srpnja 2021. – Danas je postavljen posljedni modul na konstrukciji mosta prema poluotoku Pelješcu, čime je i fizički spojen južni dio naše zemlje s ostakom Hrvatske, a to je obilježeno i kratkom proslavom na kojoj su sudelovali premijer Andrej Plenković i većina ostalih članova Vlade te niz uzvanika iz lokalne samouprave – Dubrovačko-neretvanske županije i mjesta iz okolice mosta.

“Ovaj most ne spaja samo Hrvatsku, on spaja i Europsku uniju. Ovaj most ne dijeli Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, dapače, on je povezuje. On će ovakav prekrasni, u arhitektonskom smislu, biti atrakcija kojom će mnogi željeti proći, prijeći s kopna na Pelješac”, izjavio je Andrej Plenković u svom prigodnom govoru.

Most prema Pelješcu financiran je s ukupno 420 milijuna eura, od čega je 357 milijuna došlo iz nepovratnih sredstava Europske unije.

U izgradnji mosta prema Pelješcu i pristupnih cesta, tunela i drugih mostova, zajedno rade Hrvatske ceste, China Road and Bridge Corporation, Strabag i grčka kompanija Avax. Projektirao ga je Marjan Pipenhaber iz slovenske tvrtke Ponting.

Službeno otvaranje mosta prema Pelješcu očekuje se na proljeće slijedeće godine.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: