Pravedno i jednostavno oporezivanje

Komisija predlaže novi paket mjera

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelless, 18. srpnja 2020. Europska komisija donijela je ambiciozan novi paket mjera koje trebaju pomoći da porezna politika Unije podupire gospodarski oporavak i dugoročni rast Europe.

U Akcijskom planu za oporezivanje predstavljeno je 25 različitih mjera kako bi oporezivanje bilo jednostavnije, pravednije i prilagođenije modernom gospodarstvu u nadolazećim godinama

Porezni paket se temelji na dva stupa: pravednost i jednostavnost. Pravedno oporezivanje i dalje je glavni prioritet Europske komisije kao sredstvo za zaštitu javnih prihoda koje će kratkoročno imati važnu ulogu za gospodarski oporavak, a dugoročno za prosperitet Unije. Porezna pravednost nastoji se povećati jačanjem borbe protiv zlouporabe poreznog sustava i nepoštene porezne konkurencije te povećanjem porezne transparentnosti.

Paketom se i pojednostavnjuju porezna pravila i postupci kako bi se poboljšalo okruženje za poduzeća u cijeloj Uniji. To uključuje uklanjanje poreznih prepreka i administrativnih opterećenja za porezne obveznike u mnogim sektorima kako bi poduzeća lakše napredovala i rasla na jedinstvenom tržištu.

Riječ je o tri zasebne, ali povezane inicijative:

U Akcijskom planu za oporezivanje predstavljeno je 25 različitih mjera kako bi oporezivanje bilo jednostavnije, pravednije i prilagođenije modernom gospodarstvu u nadolazećim godinama. Tim će se mjerama poštenim poreznim obveznicima olakšati život uklanjanjem prepreka u svakoj fazi, od registracije do prijave, plaćanja, provjere i rješavanja sporova.

Akcijskim planom državama članicama će se pomoći da iskoriste potencijal podataka i novih tehnologija, učinkovitije se bore protiv poreznih prijevara, poboljšaju usklađenost i smanje administrativno opterećenje.

Prijedlogom o administrativnoj suradnji (DAC 7) pravila Unije o poreznoj transparentnosti proširuju se na digitalne platforme tako da i oni koji zarađuju prodajom robe ili usluga na platformama plate pošteni dio poreza. Tim novim prijedlogom osigurat će se da države članice automatski razmjenjuju informacije o prihodima koje prodavatelji ostvaruju na internetskim platformama. Prijedlogom se isto tako jačaju i pojašnjavaju pravila u drugim područjima u kojima države članice surađuju u borbi protiv zlouporabe poreznog sustava, primjerice na zajedničkim poreznim revizijama.

Komunikacija o dobrom poreznom upravljanju usmjerena je na promicanje pravednog oporezivanja i suzbijanje nepoštene porezne konkurencije u Uniji i na međunarodnoj razini. U tu svrhu Komisija predlaže reformu Kodeksa ponašanja kojim se uređuje porezna konkurencija i sprječavaju štetne porezne prakse u Uniji.

Predlažu se i poboljšanja EU-ova popisa nekooperativnih zemalja i državnih područja izvan EU-a koji odbijaju primjenjivati međunarodno dogovorene standarde. To je već potaknulo treće zemlje da usvoje standarde dobrog poreznog upravljanja, no potrebno je učiniti više. U Komunikaciji se opisuje i pristup Unije suradnji sa zemljama u razvoju u području oporezivanja, u skladu s Programom održivog razvoja do 2030.

Novi poreznu paket prvi je dio sveobuhvatnog i ambicioznog poreznog programa Unije koji će biti realizran tijekom slijedećih godina.

Komisija će raditi i na novom pristupu oporezivanju poduzeća za 21. stoljeće kako bi se riješili izazovi digitalnog gospodarstva i osiguralo da sva multinacionalna poduzeća pošteno plate svoj dio.

U kontekstu zelenog plana Komisija će iznijeti prijedloge kako bi se osiguralo da se oporezivanjem podupire Unijin cilj postizanja klimatske neutralnosti do 2050.

Višedimenzionalnim pristupom reformiranja oporezivanja u Uniji nastoji se oporezivanje učiniti pravednijim, zelenijim i prikladnim za moderno gospodarstvo, čime se pridonosi dugoročnom, održivom i uključivom rastu.

Više informacija možete pronaći ovdje.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: