Pravo na potpore ukida se i poreznim prekršiteljima

Pojačan nadzor fiskalizacije

0 Flares 0 Flares ×
Porezna uprava očekuje puno višu razinu porezne discipline. Foto: Pexels

2. srpnja 2021. – Ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će pojačane nadzore fiskalizacije kao i postupke praćenja izdavanja i evidentiranja računa u slijedeća dva mjeseca na cijelom području naše zemlje, a posebno na jadranskoj obali, otocima i na području Grada Zagreba.

Nadzorne aktivnosti će se provoditi ciljano, na temelju prethodno provedene analize rizika. Primjenom suvremenih metoda i IT sustava fiskalizacije obavljat će se  provjera izdavanja i evidentiranja računa u realnom vremenu. Cilj navedenih nadzornih aktivnosti je otkrivanje poreznih obveznika koji evidentno i sustavno krše porezne propise te zaštita i omogućavanje nesmetanog poslovanja urednim poreznim obveznicima.

Podsjećamo da Porezna uprava omogućava obveznicima fiskalizacije prije dostave računa u sustav fiskalizacije provjeru računa u testnoj okolini kao i uvid u potencijalne greške koje im sustav generira. Popis grešaka vidljiv u testnoj okolini dostupan je u javno objavljenoj Tehničkoj specifikaciji za korisnike – pogledajte to ovdje. 

Također, kroz sustav ePorezne obveznicima fiskalizacije omogućen je uvid u određene greške koje se odnose na poslovne prostore napravljene u prethodnom i tekućem mjesecu.

Naglašavamo da je temeljem Zaključka Vlade RH tijekom 2020. i 2021. godine doneseno niz mjera pomoći poduzetništvu i  očuvanju radnih mjesta. Uz pružanje sustavne pomoći poduzetnicima očekuje se visoka razina financijske discipline, posebno u svezi izdavanja, fiskaliziranja i evidentiranja računa, što je i preduvjet ostvarivanja prava na mjere pomoći.

Porezna uprava želi graditi partnerski odnos s poreznim obveznicima i spremna je  pružiti stručnu pomoć i potporu u ispunjavanju poreznih obveza, ali mora odlučno i brzo zaustaviti najteže porezne prekršitelje, štiteći pri tome uredne porezne obveznike. Porezna uprava ističeda nema ostvarivanja prava na mjere pomoći i tolerancije prema onim poreznim obveznicima koji ne izdaju račune te time na najgrublji način narušavaju financijsku disciplinu.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: