Predano na mjestu istovara

Seminar: Nova Incoterms® 2020 pravila

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 30. listopada 2019. – Incoterms pravila prvi su put objavljena 1936. godine, kao jedan od najpoznatijih proizvoda Međunarodne trgovačke komore. Od 1980. revidiraju se svakih deset godina.

Ideja im je jednostavna: bez obzira s kim poslujete, s Brazilom, Japanom, Hong Kongom, Sjedinjenim Državama ili Njemačkom, svi se drže istih pravila i znaju što mogu očekivati.

Najnovija verzija tih pravila, koja stupaju na snagu s Novom godinom, pristupačnija je i jednostavnija za uporabu i uvodi novo pravilo – DPU (predano na mjestu istovara).

Međunarodna trgovačka komora je u rujnu 2019. godine objavila nova Incoterms® 2020 pravila, globalno priznati standard o upotrebi domaćih i međunarodnih trgovinskih pojmova čiji je cilj trgovcima diljem svijeta pružiti sigurnost i jasnoću u poslovanju. Pravila stupaju na snagu 1. siječnja 2020. godine. Ako je kupoprodajni ugovor sklopljen u ovoj godini, ali je izvršenje u sljedećoj, primjenjuju se nova pravila.

Seminar o novim Incoterms® 2020 pravilima održan je jučer u Hrvatskoj gospodarsko komori i bio je namijenjen svima onima koji su uključeni u međunarodnu trgovinu: korporativnim pravnicima, odvjetnicima i konzultantima koji pregovaraju i pripremaju međunarodne kupoprodajne ugovore te menadžerima i stručnjacima banaka i tvrtki koji se bave nabavom, prodajom, otpremom, logistikom i financijama.

Incoterms pravila odnose se na B2B poslovanje, iako je online kupovina u B2C slučajevima primjer kako možemo očekivati proširenje pravila ovakve vrste i na poslovne odnose između tvrtke i potrošača u slučaju da kupljena roba prelazi granice i carine.

Incoterms pravila se odnose samo na robu, pokretnine, ne i na usluge niti na elektroničke podatke (primjerice glazba na medijima). Originalno su namijenjena za međunarodno poslovanje, no koriste se i unutar zemlje u određenim okolnostima, kao što je primjerice federalni ustroj SAD-a.

Uz dosadašnjih jedanaest pravila Incoterms® 2020, novost je pravilo DPU (predano na mjesto istovareno), koje je uvedeno umjesto dosadašnjeg pravila DAT, što znači da prodavatelj predaje robu i rizik prelazi na kupca u slučaju kad je roba po istovaru s dolaznoga prijevoznog sredstva stavljena kupcu na raspolaganje u imenovanome mjestu odredišta ili u ugovorenoj točki unutar tog mjesta, ako je takva točka ugovorena. Prodavatelj snosi sve rizike povezane s dopremanjem i istovarom robe u imenovanome mjestu odredišta. To je jedino pravilo koje traži od prodavatelja da na odredištu istovari robu.

Više o Incotersm pravilima potražite ovdje.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: