Predstavljen prijedlog hrvatske strategije za vodik

Proizvodnja, pohrana, uporaba, razvoj

0 Flares 0 Flares ×
Strategija za vodik temelji se na četiri smjernice: proizvodnji vodika, pohrani, korištenju te obrazovanju i razvoju. Foto: HGK

8. veljače 2022. – Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja predstavilo je jučer u Gospodarskoj komori Prijedlog Hrvatske strategije za vodik od 2021. do 2050. godine, koja za glavni cilj ima poticanje proizvodnje i uporabe vodika kao zamjene za fosilna goriva.

Hrvatska bi trebala biti zemlja koja sama razvija tehnologije uporabe vodika

Obnovljivi vodik jedno je od rješenja za dekarbonizaciju industrijskih procesa i gospodarskih sektora. Sada se u svijetu provodi nekoliko stotina projekata koji se bave razvojem i primjenom tehnologije vodika, a više od pola tih projekata izvodi se u Europskoj uniji. Jedan od takvih projekata je i regionalna inicijativa Dolina vodika Sjeverni Jadran.

Hrvatska bi trebala biti u krugu zemalja koje same razvijaju tehnologije iskorištavanja vodika, a tim tehnologijama mogao bi se nastaviti i životni vijek naših rafinerija nafte i drugih petrokemijskih postrojenja.

Strategija za vodik temelji se na četiri smjernice: proizvodnji vodika, pohrani, korištenju te obrazovanju i razvoju. Proizvodnja je temeljena na nisko ugljičnom vodiku, naglasak je na razvoju novih tehnologija, odnosno elektrolizi vode, a tu su i piroliza ili uplinjavanje otpada.

Cilj je da mjesto proizvodnje ujedno bude i mjesto potrošnje, kako vodikova infrastruktura ne bi postala dodatno opterećenje za energetski sustav. Postojeća infrastruktura za skladištenje i transport, primjerice, plinovodi, prenamijeniti će se za potrebe vodika. Za intenzivniju primjenu u prometu bit će potrebno nabaviti vozila na vodik i izgraditi punionice. Ulaganja u elektrolizatore i punionice su u posebnom fokusu Strategije. Predviđa se i osnivanje regionalnog centra za vodik, kao središnjeg mjesta za povezivanje znanosti i gospodarstva.

Javno savjetovanje o Prijedlogu Strategije traje do 27. veljače.


HGK je uspostavila vlastitu Grupaciju za vodik, unutar svog Udruženje energetike. Jedna od prvih aktivnosti te Grupacije bila je pokretanje projekta Mapiranja hrvatskog gospodarstva za razvoj vodikovih tehnologija kojemu je cilj identificiranje tvrtki predvodnika u razvoju vodikovih tehnologija i definiranja njihove pripadnosti pojedinom segmentu vodikovog lanca vrijednosti.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: