Predstavljen zakon o uvođenju eura

Kune u bankama automatski će se pretvoriti u eure

0 Flares 0 Flares ×
Premijer Andrej Plenković, na predstavljanju Zakon o euru. Foto: Vlada RH

17. siječnja 2022. – Premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić, predstavili su u Banskim dvorima u Zagrebu Prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj te Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom. Konferenciji su prisustvovali i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Cilj je Zakona da uvođenje eura prođe bez troškova za građane, uz zaštitu potrošača od neopravdanog povećanja cijena.

To bi se trebalo relativno jednostavno ostvariti jer smo visokoeurizirana ekonomija – primjerice, 70 posto prihoda u turizmu dolazi od turista iz država članica europodručja, 70 posto oročene štednje građana je u euru, otprilike 60 posto kredita odnosi se na kredite u eurima, a 60 posto robne razmjene odnosi se na države članice europodručja.

U planu zakonodavnih aktivnosti, koje treba provesti prije ulaska u europodručje je 70-tak zakonskih prijedloga koje će Vlada tijekom ove godine uputiti Hrvatskom saboru na usvajanje. Riječ je o ispunjavanju kriterija, pripremi gospodarstva te pripremi za tehničko-fizičku zamjenu kune eurom.

Očekivani datum ulaska Hrvatske u europodručje je 1. siječnja 2023., a od 5, rujna ove godine cijene moraju biti istaknute i u eurima i u kunama.

Prijedlog Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj danas je stavljen i na e-savjetovanje. Ima 79 članaka, podijeljenih u deset dijelova, a kroz proces javnoga savjetovanja dodatno će se unaprijediti i poboljšati, ako bude potrebno.

Sjednice Vijeća za uvođenje eura biti će otvorene za javnost.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: