Premalo tvrtki integrira ciljeve održivog razvoja

Izvještaj tvrtke PwC

0 Flares 0 Flares ×

22. prosinac 2019. Zagreb / London – Analiza više od tisuću objavljenih izvještaja organizacija iz privatnog i javnog sektora, kotiranih na burzama vrijednosnica, pokazuje kako gotovo tri četvrtine (72 %) analiziranih organizacija spominje ciljeve održivog razvoja u svojem javnom izvješćivanju, a nešto više od polovice to rade u svojim godišnjim izvješćima. Međutim, samo jedan (1) % ukupnog uzorka navodi kvantitativne mjere za prikaz svog napretka u ostvarenju ciljeva.

To je problem jer bi nedostatak specifičnih podataka o mjerenju i široj integraciji ciljeva održivog razvoja u poslovanje mogao potkopati napredak u njihovu ostvarivanju.

Od analiziranih tvrtki, jedan od pet rukovoditelja spomenuo je ciljeve održivog razvoja u svojim očekivanjima za sljedeću godinu, što pokazuje da ovi ciljevi dolaze na dnevni red uprava. Od tvrtki koje su spomenule Ciljeve održivog razvoja, 59 % ih je spomenulo kao dio svog izvješća o održivosti poslovanja, a samo ih je nešto više od polovice (51 %) spomenulo u svom godišnjem izvješću. 14 % spominje konkretne ciljeve održivog razvoja: od toga ih je 39 % odredilo kvalitativne ciljeve, a 20 % kvantitativne ciljeve. Samo 34 % od onih koji spominju ciljeve održivog razvoja (25 % svih analiziranih tvrtki), učinilo je to u dijelovima izvješća koji se odnose na poslovnu strategiju.

Samo jedan (1) % tvrtki navodi kvantitativne mjere za prikaz svog napretka u ostvarenju ciljeva održivog razvoja

Većina tvrtki navodi cilj Dostojanstven rad i ekonomski rast kao svoj fokus, ali ciljevi vezani za prirodne resurse ili blagostanje, koji su ključni za održivo poslovanje, zauzimaju nižu poziciju.

Tvrtka PwC proučila je objavljena izvješća o Ciljevima održivog razvoja, uključujući integrirana izvješća, godišnja izvješća i izvješća o održivosti poslovanja 1141 kotiranih organizacija iz privatnog i javnog sektora iz 31 države i teritorija, u sedam industrija. Kako je opseg analiziranih tvrtki i izvješća ove godine bio veći nego prethodnih godina, rezultati nisu izravno usporedivi.

Za više informacija, pogledajte https://www.pwc.com/sdg

__

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: