Primjenom pet mjera do održivosti

Deloittevo izvješće o stavovima izvršnih direktora

0 Flares 0 Flares ×

14. veljače 2022. – Najnovije Deloittevo izvješće o stavovima izvršnih direktora o održivosti za 2022. godinu pokazuje kako su oni sve više zabrinuti zbog klimatskih promjena i smatraju da je krajnje vrijeme za djelovanje.

Osamdeset devet posto izvršnih direktora svjesno je da je svijet suočen s klimatskom krizom, a 63 % njih izjavilo je kako su njihove organizacije jako zabrinute. Ipak, ne uspijevaju u potpunosti integrirati održivost u svoje ključne poslovne strategije, poslovanje i kulture. Istraživanje je provedeno među više od 2000 izvršnih direktora iz 21 države.

Skupine dionika – uključujući zakonodavce, dioničare, potrošače i zaposlenike – stvaraju dodatan pritisak za djelovanje.

Podaci pokazuju da su izvršni direktori izloženi osjetnom pritisku na različitim razinama: skoro svi ispitanici (97 %) navode kako su se klimatske promjene već negativno odrazile na njihova trgovačka društva, a otprilike polovina ispitanika navodi kako su one utjecale na njihovo poslovanje (npr. prekidi u poslovnim modelima i opskrbnim lancima diljem svijeta); na 81 % izvršnih direktora osobno su utjecali klimatski događaji (npr. iznimna vrućina, velike oluje, šumski požari) u proteklih 12 mjeseci, usto, skupine dionika – uključujući zakonodavce, dioničare, potrošače i zaposlenike – stvaraju dodatan pritisak za djelovanje.

Dvije trećine izvršnih direktora izjavile su kako njihove organizacije upotrebljavaju sve više održivih materijala i povećavaju energetsku učinkovitost; više od polovice razvilo je energetski učinkovite ili klimatski prihvatljive uređaje, tehnologije i opremu; većina namjerno smanjuje broj putovanja zrakoplovom i osposobljava zaposlenike u pogledu klimatskih politika i učinka.

Deloitte je utvrdio pet važnih mjera za ostvarenje nužnih pomaka, pogotovo ako se poduzmu skupa, a koje upućuju na dubinsko razumijevanje poslovnih koristi održivosti. Riječ je o sljedećim mjerama: razvoj novih ekološki prihvatljivih proizvoda ili usluga; definiranje kriterija održivosti za opskrbljivače i poslovne partnere; unaprijeđenje ili preseljenje objekata kako bi postali otporniji na klimatske učinke; uključivanje klimatskih pitanja u lobiranje i političke donacije i uvjetovanje naknade višem rukovodstvu kriterijem uspješnosti održivog poslovanja.

U usporedbi s drugim klimatskim mjerama, manji je broj društava poduzeo svih navedenih pet mjera, a više od jedne trećine organizacija nije provelo više od jedne mjere. Premda su razine zabrinutosti za okoliš i optimizam kad je riječ o promjenama i dalje na visokoj razini, organizacije će morati u većoj mjeri razmotriti poduzimanje odlučnijih mjera kako bi ograničile najgore posljedice klimatskih promjena.

Izvršni direktori smatraju da su prepoznavanje njihova branda, zadovoljstvo korisnika te raspoloženje i dobrobit zaposlenika tri od četiri najvažnije koristi napora njihovih društava kad je riječ o održivosti, što upućuje na činjenicu da brojni izvršni direktori smatraju klimatske mjere korisnima za odnos s dionicima. Najmanje bitnim koristima smatraju prihode od dugoročnih i novih klijenata, vrijednost imovine, troškove ulaganja te operativne marže, što pokazuje da se izvršni direktori i dalje bore s kratkoročnim troškovima prelaska na poslovanje s malim emisijama ugljika.

Deloitteovo ispitivanje pokazalo je da postoji skupina predvodnika (19 % uzorka) čije su organizacije ogledni primjer prelaska na održivo poslovanje zbog svoje učinkovitosti i djelotvornosti te koristi koje ostvaruju. Riječ je o organizacijama koje su provele barem četiri od pet navedenih mjera za ostvarenje održivosti.

Za razliku od organizacija koje nisu provele više od jedne takve mjere (35 % ukupnog broja organizacija, skoro dvostruko više od skupine predvodnika), riječ je organizacijama koje više brinu klimatske promjene (74 % u odnosu na 52 %); očekuju veći učinak klimatskih promjena na njihove poslovne strategije u nadolazećim godinama (73 % u odnosu na 50 %); namjeravaju ostvariti nultu stopu emisija do 2030. godine (82 % u odnosu na 50 %); troškove ne smatraju preprekama za održivost, što upućuje na to da su vjerojatno svjesniji troškova koje nosi nepostojanje potrebnih mjera i da uživaju veću podršku višeg rukovodstva te vjerojatno bolje razumiju poslovne prilike koje podrazumijeva održivost, zadovoljstvo dionika i sveukupnu uspješnost.

Više o Deloitteovom izvješću o stavovima izvršnih direktora o održivosti za 2022. godinu dostupno je ovdje


 

 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: