Problem je u manjku vještina

Manjak vještih kadrova košta tvrtke u srednjoj i istočnoj Europi 358 mlrd. eura

0 Flares 0 Flares ×
Važnije je no ikad ranije pronaći ljude s potrebnim vještinama ili barem s potencijalom za njihovo usavršavanje

ZAGREB, 19. lipnja 2019. – Najveći izazov privatnim tvrtkama u regiji srednje i istočne Europe (SIE) je sve veći manjak vještina što nepovoljno utječe na rast.

PwC-ovo istraživanje provedeno anketom 600 privatnih tvrtki i poduzetnika u 15 zemalja srednje i istočne Europe (EMEA Private Business Survey 2019) skreće pažnju na taj širi, rastući problem diljem regije.

Četvrtina ispitanih tvrtki izjavila je da ih manjak vještina u zaposlenih svake godine košta više od pet posto prihoda, a PwC procjenjuje da manjak vještina regiju stoji 358 milijardi eura izgubljenih prihoda godišnje, samo u sektoru privatnih tvrtki. Kako bismo to bolje razumjeli, to je više od zbroja BDP-a Hrvatske, Mađarske i Slovačke.

Manjak vještina djeluje na smanjenje prihoda i značajno utječe na gospodarski rast u regiji sredjne i istočne Europe.

Problemu doprinose sve stroža ograničenja vezana za imigraciju iz zemalja izvan EU, kao i emigracija zaposlenika s potrebnim vještinama na unosnije poslove u zapadnoj Europi i Rusiji. Štoviše, privatne tvrtke u navedenim regijama u borbi za zaposlenike suočene su s oštrom konkurencijom multinacionalnih kompanija koje imaju veće proračune i jak brand poslodavca. Demografski čimbenici također igraju ulogu, budući da regiju karakterizira niska stopa nataliteta, starenje stanovništva i gospodarske migracije.

Odabir i upravljanje zaposlenicima ključni su za budući uspjeh svake tvrtke. No, u trenutnom okruženju, važnije je no ikad ranije pronaći ljude s potrebnim vještinama ili barem s potencijalom za njihovo usavršavanje. Za privatne je tvrtke ključno nastaviti dijalog s obrazovnim tijelima kako bi se uskladila potražnja privatnih i drugih tvrtki s očekivanjima društva i kvalifikacijama diplomanata.

Ohrabruje činjenica da 63 % ispitanika u istraživanju prepoznaje da će digitalizacija utjecati na dugoročnu održivost njihovih tvrtki. No, istraživanje sugerira da većina rukovoditelja (68 %) vidi digitalizaciju kao način za unapređenje procesa, a gotovo polovina ispitanika smatra je alatom za analizu podataka kako bi prilagodili proizvode i usluge. Čini se da ih samo 35 % ima sofisticiraniji pogled na digitalizaciju te je vidi kao način za razvoj sveobuhvatnih digitalnih rješenja koja potpuno zadovoljavaju potrebe klijenata.

Samo 23 % privatnih tvrtki u regiji srednje i istočne Europe planira uložiti više od pet % svojih ulaganja u digitalizaciju, u usporedbi s 35 % u drugim dijelovima Europe kao što je Skandinavija.

Cjelovit tekst istraživanja nalazi se OVDJE.

Metodologija

Od veljače do travnja 2019. godine PwC je provodio intervjue s ključnim donositeljima odluka iz 2.993 privatne tvrtke s prometom od najmanje 10 milijuna eura u 53 zemlje Europe, Bliskog Istoka i Afrike. Od njih, ispitano je 600 privatnih tvrtki iz 15 zemalja regije SIE, a ti rezultati čine temelj ovog izvještaja. Daljnji uvidi vezani za zapadnu Europu, Bliski Istok i Afriku sažeti su u zasebnim izvješćima. Na temelju rezultata istraživanja izračunati su gospodarski gubici zbog manjka vještina. Nalaze su analizirali i vrednovali PwC-ovi stručnjaci za digitalizaciju, strategiju i usluge privatnim tvrtkama.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: