Proširenje potpora za srpanj i kolovoz

HZZ: Nove mjere i promjene postojećih

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 1. kolovoza 2020. – Na svojoj sjednici održanoj u posljednjim danima srpnja, Hrvatski zavod za zapošljavanje donio je nove mjere za očuvanje radnih mjesta za osobe s invaliditetom, produžio mjere za mikropoduzetnike za kolovoz i uveo nove djelatnosti u mjeri srpanj-kolovoz.

Izmjenama se uvodi nova Potpora za očuvanje radnih mjesta u zaštitnim radionicama, integrativnim radionicama i radnim jedinicama za zapošljavanje osoba s invaliditetom čija je djelatnost pogođena Koronavirusom (COVID – 19), kojom se nastoji pružiti pomoć poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom jer je navedena skupina osoba među najugroženijima na tržištu rada.

Značajnije promjene u mjerama odnose se i na potpore za zapošljavanje, potporu za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva/Pripravništvo – realni sektor, potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom za lipanj, potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom za srpanj – Mikropoduzetnici, potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom za srpanj i kolovoz 2020. godine. Navedena potpora za mikro poduzetnike koristila se u mjesecu srpnju te se iz navedenih razloga produljuje i za mjesec kolovoz, u iznosu od 2.000,00 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu.

Mijenja se i dosadašnji kriterij te potporu prema novim uvjetima ne mogu koristiti poslodavci koji imaju isključivo zaposlene radnike na nepuno radno vrijeme u odnosu na dosadašnji kriterij prema kojem potporu nisu mogli koristiti poslodavci koji imaju isključivo zaposlene radnike na pola radnog vremena.

Izmjenama je omogućeno korištenje potpore i osobama koje u okviru kulturnog i kreativnog sektora obavljaju djelatnost samostalno i koje uplaćuju doprinose obveznih osiguranja (mirovinsko i zdravstveno) prema iznosima za uplatu doprinosa obveznih osiguranja koje im odredi Porezna uprava (samostalni umjetnici, medijski djelatnici i dr.), a koje zbog nastalih okolnosti poput otkazivanja javnih događanja, manifestacija, predstava, eventa i sl., su ostali bez izvora prihoda, ukoliko im doprinose ne financira Ministarstvo kulture.

Umjetničkim organizacijama registriranim sukladno Zakonu o pravima samostalnih umjetnika i poticanju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva upisanima u registar umjetničkih organizacija kod Ministarstva kulture samo za poslove u kojima ostvaruju vlastite prihode prema dvojnom računovodstvu, odnosno vode poslovne knjige sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija

Detaljnije informacije o izmjenama i načinima podnošenja zahtjeva dostupne su na mjera-orm.hzz.hr i mjere.hr.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: