Prva godina Komisije Ursule von der Leyen

Korona, zelena i digitalna tranzicija, oporavak

0 Flares 0 Flares ×
Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije. / Foto: EK

Bruxelless, 1. prosinca 2020. – Komisija Ursule von der Leyen danas obilježava godinu dana od stupanja na dužnost 1. prosinca 2019. Na temelju mandata Europskog vijeća i Europskog parlamenta Komisija je iznijela niz ambicioznih ciljeva za budućnost Europe: klimatska neutralnost do 2050., 2020-e kao digitalno desetljeće Europe te jačanje uloge Europe u svijetu uz naglašeniji geopolitički pristup.

U prva tri mjeseca rada Komisija je predstavila europski zeleni plan i njegove prve sastavne dijelove, industrijsku strategiju za definiranje budućnosti industrije u Europi, a usredotočila se i na jačanje konkurentnosti Europe na globalnoj razini.

Usto, Komisija je radila na organiziranju usklađenog i koordiniranog europskog odgovora na krizu, a zatim je pokrenula oporavak gospodarstva pri čemu je NextGenerationEU bio u središtu najvećeg dugoročnog proračuna EU-a.

Predložen je i novi početak u području migracija, radi se na daljnjoj izgradnji povjerenja i postizanju nove ravnoteže između odgovornosti i solidarnosti.Komisija se prilagodila nepredviđenim i dramatičnim okolnostima te je radila na što bržem izlasku Europe iz krize.

Usporedne zelena i digitalna tranzicija sada su u središtu programa, uz nova sredstva za ubrzanje te preobrazbe.

Na međunarodnoj sceni, Europa je predvodila globalni odgovor na koronavirus te su institucije EU-a od 1. prosinca 2019. postigle dogovor o 94 prijedloga.

Više o postignućima Komisije možete pročitati ovdje.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: