Prva vlasnička ulaganja u revolucionarne inovacije

Fond Europskog vijeća za inovacije

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelless, 8. siječnja 2021. – Europska Komisija jučer je najavila prvi krug izravnih vlasničkih ulaganja putem novog Fonda Europskog vijeća za inovacije (EIC). U 42 vrlo inovativna i perspektivna nova poduzeća te mala i srednja poduzeća, uložit će se vlasnički kapital ukupne vrijednosti od oko 178 milijuna eura kako bi im se pomoglo u razvoju revolucionarnih inovacija u zdravstvu, kružnom gospodarstvu, naprednoj proizvodnji i drugim područjima. Od tih je poduzeća izdvojena francuska tvrtka CorWave kao prvo poduzeće iz EU-a koje će primiti ulaganja iz Fonda EIC-a.

Tajj novi oblik financiranja kombinacija je bespovratnih sredstava i vlasničkog kapitala te je dostupan jedino preko Europskog vijeća za inovacije. Zahvaljujući njemu inovativna poduzeća nadoknadit će manjak financijskih sredstava i privući dodatna privatna ulaganja, što će im omogućiti daljnji rast u Europi. Kako bi poduzeća mogla brže rasti, u svako od njih ulaže se kapital u vrijednosti od 500 tisuća do 15 milijuna eura te se na taj način dopunjuje financiranje bespovratnim sredstvima koja su već dodijeljena u okviru EIC-ova pilot-programa Akcelerator.

Ovo je prvi put da Komisija u perspektivna nova poduzeća ulaže izravni vlasnički ili kvazivlasnički kapital, odnosno vlasnički kapital u kombinaciji s bespovratnim sredstvima, a očekuje se da će vlasnički udjeli iznositi od 10 % do 25 %.

Od prosinca 2019. u okviru EIC-ova Akceleratora za financiranje bespovratnim sredstvima u vrijednosti većoj od 563 milijuna eura već su odabrana ukupno 293 poduzeća. Među njima je odabrano 159 poduzeća u koja će se usto uložiti i vlasnički kapital iz novog Fonda EIC-a.

Ovom najavom obuhvaćena su 42 poduzeća koja su prva iz te skupine uspješno prošla postupke evaluacije i dubinske analize. Za preostalih 117 poduzeća ti su postupci još uvijek u tijeku, a ulaganja će uslijediti ovisno o njihovu ishodu.

Europsko tržište fondova rizičnog kapitala još uvijek je znatno manje od onoga u Sjedinjenim Državama ili Jugoistočnoj Aziji. Tijekom prošle godine u Europskoj uniji (bez Ujedinjene Kraljevine) uloženo je ukupno 22,2 milijarde eura, dok je Americi uloženo 138 milijardi eura, a u Aziji 74,3 milijardi eura, putem fondova rizičnog kapitala. (Izvor: analitička kuća Pitchbox).

I pojedine zemlje članice Europske unije uspostavile su vlastite, nacionalne fondove kojima žele potkanuti ulaganja u inovativne kompanije. Njemačka je formirala fond u vrijednosti od deset milijardi eura za startupe u slijedećih deset godina, a cilj je tog fonda da privuče dodatnih 20 milijardi eura privatnih ulaganja.

Francuska ima nekoliko takvih programa, usmjerenih prema određenim sektorima – primjerice, tu je fond težak deset milijardi eura za informatičke startupe te fond od 400 milijuna eura koji ulaže u kompanije koje razvijaju vojne tehnologije i rješenja.

Mogućnosti ulaganja putem Europskog vijeća za inovacije

Popis tvrtki koje se nalaze u Akcelerator programu Europskog vijeća za inovacije


CorWave: prvo poduzeće iz EU-a koje je potpisalo sporazum o ulaganju s Fondom EIC-a
Prva sredstva u okviru izravnog vlasničkog ulaganja dodijeljena su inovativnom francuskom poduzeću CorWave. Njegova je misija na novu razinu podići standarde skrbi za pacijente s po život opasnim zatajenjem srca. Ulaganje iz Fonda EIC-a u iznosu od 15 milijuna eura bilo je ključno jer je potaknulo dodatne ulagače da u četvrtoj fazi početnog financiranja tog francuskog MSP-a zajedno ulože 35 milijuna eura. Tim će se ulaganjima poduzeću CorWave omogućiti da svoje inovativno medicinsko rješenje, uređaj za mehaničku potporu lijevoj klijetki (Left Ventricular Assist Device, LVAD), uspješno stavi na tržište i proširi ga. Zahvaljujući LVAD-u uvelike će se poboljšati životi osoba s teškim zatajenjem srca jer će se prepoloviti broj ozbiljnih komplikacija i potreba za ponovnom hospitalizacijom, a pritom će im se znatno unaprijediti kvaliteta života. Usto, zbog velikog potencijala za rast poduzeća CorWave u Uniji će se otvoriti visokokvalitetna radna mjesta


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

1 thought on “Prva vlasnička ulaganja u revolucionarne inovacije

Comments are closed.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: