Prvi metaverse događaj u Hrvatskoj

Na ultrabrzoj optičkoj infrastrukturi

0 Flares 0 Flares ×

12. svibnja 2022. – Jučer je Hrvatski Telekom organizirao prvi metaverse događaj u Hrvatskoj na ultrabrzoj (200 posto bržoj) optičkoj infrastrukturi nužnoj za izgradnju metaverzuma. Kreiran je trodimenzionalni virtualni prostor koji se sastojao od više svjetova i okruženja kroz koje su sudionici – posebno odabrani novinari – prolazili putem svojih, specijalno dizajniranih avatara.

Metaverzum je, pretpostavlja se, slijedeća verzija interneta – interoperabilna mreža virtualiziranih trodimenzionalnih svjetova, koju veliki broj istodobno povezanih ljudi može iskusiti u trenutku u kojem se priključe. Obećanje metaverzuma je revolucionariziranje gotovo svih industrija i usluga, od zdravstva, obrazovanja, proizvodnje, financija/plaćanja, e-trgovine, zabave i auto-moto industrije do energetike, arhitekture, građevine.

HT konferencija za medije Metaverzum.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Podloga za realizaciju metaverzuma je tehnološka, prije svega mrežna infrastruktura – 5G, WiFi 6, 6G mreže, računalstvo u oblaku. HT je testirao i 5G+ u mreži na 26GHz, tehnologiju koja omogućuje višegigabitne brzine do 4 Gbit/s i odzivom ispod 10 milisekundi, a koje su nužne za razvoj metaverzuma i stvaranja novog ekosustava. Optička mreža Hrvatskog telekoma danas dopire do pola milijuna kućanstava.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

Leave a Reply

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: