Radna snaga nije jedini trošak poslovanja

Poslodavci upozoravaju: likvidnost je ugrožena

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 20. listopada.2020.Poput Hrvatske gospodarske komore i Hrvatska udruga poslodavaca u osnovi je zadovoljna redizajnom državnih potpora. Posebno im je drago što je uvedeno stupnjevanje potpora sukladno padu prometa u kvartalima te oslobađanje korisnika potpore od plaćanja doprinosa.

Međutim, u HUP-u upozoravaju na to da troškovi radne snage nisu jedini troškovi poslovanja te da je likvidnost poslovanja i dalje ozbiljno ugrožena. Za mnoge poduzetnike, posebno male i srednje, pad prihoda i manji od 40% predstavlja potencijalno gašenje poslovne aktivnosti.

Kao tri najveća aktualna problema poslodavci ističu manjak novougovorenih poslova i narudžbi, kašnjenje u isporukama sirovina i probleme u likvidnosti.

Uz pad prihoda, poslodavci imaju rast troškova za sirovine i dijelove, logistiku i prijevoz te za preventivne zdravstvene mjere.

Zato, da bi oporavak u idućoj godini bio što lakši i brži, potrebno je implementirati kompenzacijske mjere tako što će se smanjiti i/ili ukinuti parafiskalni nameti te uvesti jednostavnije i manje zahtjevno administrativno opterećenje.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: