Rasprava o poljoprivrdnoj politici EU

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 27. siječnja 2021. – Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u suradnji s Odborom za poljoprivredu Hrvatskoga sabora organizirao je jučer raspravu na temu budućnosti zajedničke poljoprivredne politike Europske unije i prilagodbe Hrvatske očekivanim reformama.

Raspravu možete pogledati na YouTube kanalu Hrvatskoga sabora.

Na sjednici je o stajalištima Europskog parlamenta, koji zagovara veće potpore za održivu proizvodnju te male i srednje proizvođače, video-vezom govorio predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Norbert Lins (EPP, Njemačka). Istaknuo je kako su u tijeku pregovori o budućnosti zajedničke poljoprivredne politike između država članica i Europskog parlamenta te da je nužno naći pravi omjer između ambicija u vezi s okolišem i stvaranja preduvjeta za odgovarajući standard života i rada poljoprivrednika.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako je koronakriza razotkrila osjetljivost lanaca opskrbe hranom te da je Hrvatska, od samih početaka rasprava o budućnosti zajedničke poljoprivredne politike više od drugih članica stavila težište na aspekt prehrambene sigurnosti.

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir istaknula je da u novom sedmogodišnjem razdoblju od 2021. do 2027. hrvatski poljoprivrednici mogu računati na 5 milijardi eura iz europskog proračuna. No upozorila je i na činjenicu da u Hrvatskoj 20 gospodarstava prima 546 puta veću potporu od prosječnog gospodarstva, dok je njih 70 tisuća bez ikakve potpore. Petir se založila i da hrvatski poljoprivrednici koji su pogođeni potresom dobiju pomoć iz Kriznog fonda koji bi trebao biti uspostavljen na temelju pričuve EU-e za krize u poljoprivrednom sektoru u okviru proračuna ZPP-a ove godine.

Zajednička poljoprivredna politika Europske unije u procesu je reforme kojom se nastoji potaknuti održiva proizvodnja te stvoriti preduvjeti za bolju reakciju sektora na sadašnje i buduće izazove. Europski parlament, među ostalim, smatra kako bi najmanje 30 % sredstava za izravna plaćanja trebalo biti namijenjeno ekološkim programima. Zastupnici se zalažu i za postupno smanjenje isplata velikim gospodarstvima, za potpore malim proizvođačima i mladim poljoprivrednicima, te predlažu osnivanje savjetodavnih službi za poljoprivredna gospodarstva u svim državama članicama.

Raspravu možete pogledati na YouTube kanalu Hrvatskoga sabora.

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: