Rast prihoda od poštanskih usluga

Generator: e-trgovina

0 Flares 0 Flares ×
U drugom tromjesečju 2020. bilo je dostavljeno 7,1 milijuna paketa

Zagreb, 11. rujna 2020. – Na tržištu poštanskih usluga u Hrvatskoj u drugom je tromjesečju 2020. ostvareno 12,06 milijuna poštanskih usluga – 15,9 posto manje nego u prethodnom tromjesečju, te 16,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine ali su prihodi tržišta povećani zbog rasta paketskih usluga povezanih s e-trgovinom. Najveći utjecaj na pad ukupnog broja ostvarenih usluga imalo je smanjenje pismovnih pošiljaka, koje su u odnosu na prethodno tromjesečje pale za 18,9 posto te u manjoj mjeri tiskanica, kojih je bilo oko 20 posto manje.

Istovremeno, u drugom se tromjesečju povećala potražnja za paketskim uslugama koju je generirala internetska trgovina jer se u vrijeme posebnih mjera povećao broj korisnika koji su koristili takav način kupovine, a dostava robe se obavljala putem davatelja poštanskih usluga. Tako je u drugom tromjesečju 2020. bilo dostavljeno 7,1 milijuna paketa što je oko 21 posto više nego u prethodnom tromjesečju, a ujedno i najveći broj dostavljenih paketa u jednom tromjesečju do sada.

Smanjenje ukupnog broja usluga u drugom tromjesečju nije utjecalo na ostvarenje ukupnih prihoda, koji su u odnosu na prethodno tromjesečje bili veći za oko jedan posto i rezultat su većeg broja ostvarenih visokovrijednih usluga, kojih je bilo 23 posto više nego u prethodnom tromjesečju. Time su prvi put prihodi od obavljanja ostalih poštanskih usluga bili veći od prihoda ostvarenih od univerzalne usluge.

U drugom tromjesečju poštanske usluge pružalo je 22 davatelja. Najveći davatelj bila je HP-Hrvatska pošta d.d. s udjelom od 82 posto u ostvarenim uslugama, što je 2,5 posto manje nego u prethodnom tromjesečju.

Podatci o tržištu poštanskih usluga u drugom tromjesečju dostupni su na internetskoj stranici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) putem ove poveznice.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: