Rast prometa u industriji

HGK komentar

0 Flares 0 Flares ×

Uz relativno slaba ovogodišnja kretanja (stagnacija) industrijske proizvodnje, promet industrije (prihod od prodaje koji obuhvaća rudarstvo i vađenje te prerađivačku industriju) u ovoj godini raste, što je znatnim dijelom rezultat ovogodišnjeg rasta cijena sirove nafte.

Konkretno, u kolovozu je ove godine, prema kalendarski prilagođenim podacima, promet industrije bio 6,1% veći u odnosu na kolovoz 2017. godine.

Prema strukturi (GIG, tj. glavne industrijske grupacije) prometa industrije uočljivo je da je najveći rast prometa u kolovozu zabilježen u kategoriji Energija (koja, među ostalim, obuhvaća i naftu), gdje se od travnja ove godine bilježi kontinuirani trend dvoznamenkastoga godišnjeg rasta.

U posljednjih je godinu dana samo dva puta (u prosincu 2017. i ožujku ove godine) zabilježen godišnji pad prometa u industriji, a u prvih osam mjeseci ove godine ukupan je promet industrije bio 3% veći u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, pri čemu je promet na domaćem tržištu bio 2%, a na stranom 4,4% veći.

Promatrano prema GIG-u, kumulativni rast ukupnog prometa, strukturno je rezultat povećanja prometa u gotovo svim grupacijama izuzev kapitalnih proizvoda (-4,5%) gdje je zabilježen pad.

U ostatku ove godine ne očekujemo da će biti znatnijih promjena u trendovima, odnosno izgledno je da će i na razini cijele ove godine biti zabilježen rast prometa industrije.
___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: