Raste cijena novca

Nalazi najnovijeg izvješća PwC-a o obrtnom kapitalu

0 Flares 0 Flares ×
Budući da je obrtni kapital najjeftiniji izvor novca, tvrtke trebaju optimizirati njegovu učinkovitost.

Prema nalazima najnovijeg izvješća PwC-a o obrtnom kapitalu za 2018. godinu po nazivom „Navigating Uncertainty: 2018 Annual Global Working Capital Study“, iznos od 1,3 bilijuna eura mogao bi biti stavljen u optjecaj iz bilanci globalnih dionički društava ako se poboljša učinkovitost obrtnog kapitala.

Izvješće procjenjuje da bi stavljanje novca u optjecaj moglo biti dovoljno za povećanje kapitalnih ulaganja globalnih tvrtki za 55 % bez potrebe za dodatnim financijskim sredstvima ili pritiskom na svoje novčane tokove.

Unatoč poboljšanju rezultata obrtnog kapitala prvi put od 2014. godine, globalne tvrtke suočavaju se s teškom budućnošću u sve složenijim okolnostima u pogledu novca.

Izvješće ističe tri izazova u pogledu financijskih rezultata:

  • Iako su prihodi tvrtki porasli za 10 % u odnosu na prošlu godinu, omjer konverzije gotovog novca smanjen je za 6 %, što ukazuje na činjenicu da konverzija novca postaje sve teža.
  • Godišnja stopa od 3,6 % u pogledu smanjenja kapitalnih izdataka upućuje na to da tvrtke namjenjuju manje novca ulaganjima, što potencijalno ugrožava njihov rast gledano dugoročno.
  • Zbog zaoštravanja tekuće monetarne politike, kao i neizvjesnosti oko globalne trgovine, tvrtkama raste cijena novca.

Budući da je obrtni kapital najjeftiniji izvor novca, tvrtke trebaju optimizirati učinkovitost obrtnog kapitala kako bi održale novčani tok iz poslovnih aktivnosti i oslobodile sredstva za ulaganja na nesigurnom fiskalnom tržištu.

Jedna od strategija koju izvješće ističe je financiranje opskrbnog lanca koje tvrtke mogu koristiti za povećanje likvidnosti dobavljača, stabilnost opskrbnog lanca i učinkovitosti obveza prema dobavljačima kako bi povećale svoj obrtni kapital. Međutim, ovi programi usmjereni su prema većim dobavljačima s najvećim utjecajem uz najprihvatljivije razine rizika za investitore, a često ignoriraju male dobavljače kojima je ovo najpotrebnije:

  • 77 % malih i srednjih poduzeća iskusilo je sporo plaćanje velikih korporacija.
  • Više od trećine malih i srednjih poduzeća troše umjerenu, pa i značajnu količinu vremena i resursa pokušavajući se naplatiti od velikih korporacija.

Proširivanjem mogućnosti financiranja opskrbnog lanca na mala i srednja poduzeća, tvrtke mogu pomoći manjim poduzećima u pristupu novcu po konkurentnim cijenama i imati koristi od predvidljivijeg novčanog toka.

Daniel Windaus, partner iz PwC UK za usluge optimizacije obrtnog kapitala, komentirao je: „U uvjetima trenutne neizvjesnosti, tvrtke se moraju usredotočiti na ono što mogu kontrolirati. Obrtni kapital, a posebno zalihe i potraživanja, predstavljaju značajnu priliku za tvrtke da maksimalno povećaju svoj novčani tok iz poslovnih aktivnosti.“

Izvješće možete preuzeti ovdje.

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: