Raste pretplata na cloud usluge

Najviše su rasle pretplate na cloud usluge i prihodi od podrške

0 Flares 0 Flares ×
SAP-ov ERP sljedeće generacije, S/4HANA sada koristi približno 9500 korisnika, što je rast od 37% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, od čega  50% čine tvrtke koje do sada nisu koristile SAP-ova rješenja.

Softverska kompanija SAP objavila je financijske rezultate za treće tromjesečje 2018. godine – ukupni prihod rastao je 8% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, na 6,02 milijarde eura.

Najviše su rasle pretplate na cloud usluge i prihodi od podrške, 39% gledano iz godine u godinu, na 1,3 milijarde eura.

Prihodi od softvera pali su za 9%, gledano iz godine u godinu, i sada iznose 937 milijuna eura.

Iako je SAP ostvario znatan prihod od softvera u Azijsko-pacifičkoj regiji i Japanu te Kini, korisnici u obje Amerike i dijelovima regije EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika) prelaze na cloud i hibridne modele uporabe softvera brže nego što se to očekivalo.SAP, sa svojom proširenom ponudom koju čini Intelligent Suite u cloudu, i jedinstvenom ponudom hibridnih rješenja, kapitalizirao je taj tržišni trend.

To se odrazilo i u novom broju softverskih i cloud licenci gdje je zabilježen rast od 12% (prema nepromjenjivom tečaju) u trećem tromjesečju, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Prihod od cloud usluga i softvera rastao je 7%, na 5,01 milijardi eura

Brz rast cloud poslovanja, zajedno sa solidnim rastom prihoda od podrške i dalje povećava SAP-ove prihode. Postotak ukupnog prihoda koji se ostvaruje od pretplate na cloud usluge te od cloud i softverske podrške rastao je, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, tri postotna boda, na 68% u trećem tromjesečju ove godine.

Unatoč tome što je udio u ukupnom prihodu od pretplate na cloud i od usluga u trećem tromjesečju rastao više od očekivanja, operativna dobit je, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, niža za 6% i iznosi 1,24 milijarde eura.

Na operativnu dobit najviše su utjecali veći troškovi kompenzacijskih naknada isplaćenih u dionicama.

Hrvatska je prva zemlja u regiji koja je prodala Sports One rješenje zahvaljujući kojem će GNK Dinamo Zagreb digitalizirati vođenje svojih sportskih aktivnosti i performansi.

Kao što je najavljeno još u siječnju 2018., kompanija očekuje pozitivan utjecaj na ukupni prihod i dobit, nakon prihvaćanja ptsvila MFSI 15 novih pravila financijskog izvještavanja. U trećem tromjesečju pozitivan učinak novog načina financijskog izvještavanja na SAP-ovu operativnu dobit iznosio je oko 74 milijuna eura.

Što se tiče operativnog tijeka gotovine, u prvih devet mjeseci ove godine on je iznosio 3,48 milijardi eura, što je pad od 16 posto, gledano u usporedbi s isitm razdobljem prošle godine. Pad operativnog tijeka gotovine nastao je najviše zbog veće isplate kompenzacija u dionicama, većih poreznih davanja i isplatama osiguranja te tečajnim razlikama.

Tijek gotovine koja je bila na slobodnom raspolaganju, gledano u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, manji je za 26 posto, i iznosio je 2,34 milijarde eura. Manje gotovine na raspolaganju SAP je imao i zbog prije najavljenih dodatnih kapitalnih troškova u ovoj godini. Na kraju trećeg tromjesečja, neto likvidnost je bila – 2,78 milijardi eura.

Sonja Popović, direktorica SAP d.o.o – „U trećem kvartalu 2018. godine, Hrvatska je nastavila bilježiti dobre prodajne rezultate, pri čemu posebno možemo istaknuti rast prodaje on-premise rješenja.”

SAP je u trećem tromjesečju ove godine ostvario dobre rezultate u EMEA regiji (Europa, Bliski istok i Afrika). Prihodi od softvera i cloud rješenja rasli su 4%. Pretplate na cloud usluge i prihod od podrške rasli su 40%, s naglaskom na rezultate u Njemačkoj i Rusiji. Uz to, SAP je ostvario snažan rast prihoda od prodaje softvera u Italiji, Nizozemskoj i Rusiji.

Kad je riječ o rezultatima u Hrvatskoj, Sonja Popović, direktorica SAP d.o.o. istaknula je:

„U trećem kvartalu 2018. godine, Hrvatska je nastavila bilježiti dobre prodajne rezultate, pri čemu posebno možemo istaknuti rast prodaje on-premise rješenja. Nastavljamo širiti portfelj naših proizvoda kod postojećih, ali i novih korisnika. Pomažemo im u digitalizaciji ključnih dijelova njihova poslovanja, uključujući upravljanje i razvoj ljudskih potencijala što domaće tvrtke sve više prepoznaju kao ključ konkurentnosti. Također, Hrvatska je prva zemlja u regiji koja je prodala Sports One rješenje zahvaljujući kojem će GNK Dinamo Zagreb digitalizirati vođenje svojih sportskih aktivnosti i performansi.

Kad je riječ o pojedinim rješenjima kompanije, SAP-ov ERP sljedeće generacije, S/4HANA sada koristi približno 9500 korisnika, što je rast od 37% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, od čega  50% čine tvrtke koje do sada nisu koristile SAP-ova rješenja.

Rješenje SAP SuccessFactors Employee Central koje je okosnica SAP-ove ponude u području upravljanja ljudskim kapitalom, ima 200 korisnika više u ovom kvartalu, a ukupno, gledano globalno, to rješenje koristi više od 2800 tvrtki. Analitička kuća Gartner je rješenje SAP SuccessFactors nedavno uvrstila u liderski položaj u svom kvadrantu rješenja za upravljanje talentima (Gartner Magic Quadrant for Talent Management Suites).

Rješenje SAP Leonardo koje objedinjuje tehnologije kao što su IoT, Big Data, strojno učenje i blockchain od ovog trmijesečja koriste i tvrtke Deloitte i Chint Group.

U trećem tromjesečju SAP-ova rješenja C/4HANA za unaprjeđenje korisničkog iskustva zabilježila su troznamenkasti rast, kako u rezervacijama za cloud platforme tako u broju cloud pretplata, u usporedbi s istim razdobljem prije godinu dana. Prihod od segmenta Customer Experience rastao je za 54%, gledano godinu za godinom, na 232 milijuna eura. C/4HANA daje tvrtkama jedinstven cjelovit pogled na njihove korisnike, u svim kanalima i povezuje potražnju s logistikom, kroz cijeli lanac vrijednosti.

Detaljne informacije o financijskim rezultatima tvrtke SAP mogu se pronaći na:
https://www.sap.com/docs/download/investors/2018/sap-2018-q3-statement.pdf

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: