Rastu prihodi i plaće a cijena je iscrpljenost zaposlenih

Izvještaj o poslovanju digitalnih agencija

0 Flares 0 Flares ×

18. veljače 2022. – Rezultati globalnog istraživanja o poslovanju digitalnih agencija pokazuju kako je potražnja za kvalitetnim zaposlenicima jedan od najvećih izazova na svjetskoj razini, baš kao i visoki postotak iscrpljivanja zaposlenika. Slijedeći izazovi po važnosti su praćenje profitabilnosti i učinkovitosti poslovanja.

Istraživanje ‘The Global Agency Landscape 2022‘ provela je domaća softverska tvrtka Productive u suradnji s Udruženjem digitalnih agencija, SoDA (Society of Digital Agencies), globalnim udruženjem osnivača i vlasnika digitalnih agencija među čijim su članovima Ogilvy, Mediamonks, Possible, Dogstudio i drugi.

Istraživanje je provedeno je na uzorku od 169 digitalnih agencija iz cijeloga svijeta, od čega ih je 10 bilo domaćih i regionalnih, iz različitih sfera poslovanja, od digitalnih (41%) i integriranih (14%) agencija, digitalnih produkt studija (13%), kreativnih (11%) i konzultantskih agencija (8%), producentskih kompanija (4%) te PR agencija (4%). Ciljevi istraživanja bili su dobivanje pregleda poslovanja agencija u 2021. te prognoziranje razvoja u ovoj godini.

Za trećinu agencija 2021. bila je najbolja godina ikada, ali istovremeno tek zanemarivih 4% može predvidjeti promet i poslovanje u idućih godinu dana. Također, tek 21% agencija imalo je profitnu maržu od 25% i više, što se smatra ‘zlatnim gralom’ profitabilnosti. Jedan od mogućih razloga možda se krije u činjenici da manje od polovice agencija obuhvaćenih istraživanjem prati profitabilnost u realnom vremenu.

Još jedna važna stavka je i način naplaćivanja usluga; 72% agencija radi uglavnom za fiksne iznose, a iz SoDA-e tvrde kako je moguće da se baš tu događa gubitak zarade. Preciznije, promjena naplatnih modela koji bi išao prema naplati po satu i/ili materijalima mogla bi napraviti razliku u poslovnim rezultatima.

Zanimljiva je usporedba europskih i američkih agencija koje su sudjelovale u istraživanju, jer se u rezultatima vide razlike u poslovnoj kulturi i praksama.

Privlačenje i zadržavanje talentiranih zaposlenika ostaje u tri najvažnije strateške investicije za 49% agencija u ovoj godini. Povećanje efikasnosti i optimizacija poslovnih procesa prioritet su za 51% agencija, a  29% njih fokusirat će se na rebranding.

S obzirom na to da većina agencija ima hibridni način rada – tek 6% radi isključivo u uredu – zanimljiv je podatak da se efikasnost povećava (za 37% agencija), no problemi nastaju u područjima komunikacije unutar tima (lošija nego prije pandemije u 43% agencija) te kreativnosti i inovativnosti zaposlenika (smanjila se u odnosu na period prije pandemije u 31% agencija).

Plaće se povećavaju, no problem ostaje iscrpljenost (burnout) zaposlenika, koji je prisutan u čak 57% agencija. I ovaj bi se problem mogao riješiti boljim planiranjem i raspoređivanjem posla unutar agencija, predlažu iz SoDA-e.

Productive, koja je u partnerstvu sa SoDA-om osmislila u provela istraživanje, danas ima više od 10.000 korisnika diljem svijeta, od Velike Britanije, SAD-a i Nizozemske, a koriste ga i agencije u Hrvatskoj, poput Brigade, Degordiana, Komunikacijskog laboratorija i Kontre.

Cijeli izvještaj istraživanja ‘The Global Agency Landscape 2022’ pronađite ovdje.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: