Razmjena podataka o plaćanju PDV-a

Novosti u poreznim propisima

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelless, 9. siječnja 2020. – Krajem prošle godine Vijeće EU uspostavilo je paket pravila koja služe za otkrivanje poreznih prijevara u prekograničnim e-trgovačkim transakcijama.

Pravila su definirana u sva zakonodavna teksta – u prijedlogu direktive koja će poboljšati Direktivu 2006/112/EC koja uvodi nove uvjete poslovanja za tvrtke davatelje usluga plaćanja (Doc. 15508/18) i u prijedlogu propisa treba poboljšati prekograničnu suradnju administracija zemalja Europske unije u borbi protiv prijevara pri plaćanju PDV-a (Regulation (EU) 904/2010) (Doc. 15509/18).

Cilj je navedenih prijedloga uspostaviti pravila koja će zemljama članicama pojednostaviti prikupljanje elektroničkih podataka od tvrtki pružatelja usluga plaćanja te uspostava novog središnjeg elektroničkog sustava za pohranu podataka o plaćanjima. Dodatno, te informacije će biti dostupne službama koje se bore protiv poreznih prijevara, unutar Eurofisc mreže (Eurofisc je mreža za multilateralnu razmjenu upozorenja u borbi protiv prijevara s PDV-om, uspostavljena u skladu s poglavljem X Uredbe (EU) 904/2010).

Vijeće EU će navedene prijedloge prihvatiti i formalno, bez dalje rasprave, nakon što prođu pravnu i jezičnu provjeru.

Više o poreznim novostima čitajte u publikaciji EU Tax Alert (koju izrađuje konzultantska kuća Loyens & Loeff).

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: