Razoran učinak pandemije na zaposlene žene

Pogubno povećanje opsega poslovnih i kućanskih obaveza

0 Flares 0 Flares ×

30. studenoga 2021. – Prema Deloitteovom izvješću „Žene na radnom mjestu: globalna perspektiva”, povećanje opsega poslovnih obaveza doživjelo čak 77 posto ispitanica, 59 posto ih je doživjelo i rast kućanskih obveza tijekom pandemije bolesti COVID-19 uzrok. Ta dva trenda uzrok su snažnog nezadovoljstva brojnih zaposlenih žena.

Samo 22 % žena smatra da su im njihovi poslodavci pomogli u definiranju jasnih granica između privatnog i poslovnog vremena.

Čak 51 % ispitanica trenutačno nije optimistično kad je riječ o budućnosti njihove karijere. Osim toga, ispitanice su navele kako je njihovo mentalno zdravlje palo za 35 %, a njihova motivacija na radnom mjestu za 29 % u usporedbi s razdobljem prije početka pandemije.

Ispitivanje je obuhvatilo stajališta 5.000 žena i otkrilo i neke dodatne negativnosti: rodna ravnopravnost otišla je korak unazad u razdoblju pandemije, neuključiva kultura na radnom mjestu (uznemiravanja i neprimjerena ponašanja) dovodi do smanjenog zadovoljstva na poslu i manje odanosti poslodavcu

Ipak, istraživanje pokazuje i da se neki poslodavci znaju nositi s novonastalom situacijom: žene koje rade u takvim organizacijama su aktivnije, produktivnije i zadovoljnije svojim karijerama. Međutim, takvih poslodavaca je i dalje malo: samo 22 % žena smatra da su im njihovi poslodavci pomogli u definiranju jasnih granica između privatnog i poslovnog vremena.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: