Regeneracija starih pogona u startup zone

Policivil Workshop Rijeka

0 Flares 0 Flares ×
U proizvodnom parku Torpedo jedna od hala stare tvornice pretvorena je u multifunkcionalni prostor opremljen suvremenim strojevima i sofisticiranom opremom poput 3D printera, Foto: Grad Rijeka

17. lipnja 2021. – Grad Rijeka i Hrvatska gospodarska komora organizirale su Radionicu o urbanoj regeneraciji – Policivil Workshop Rijeka, koja je održana u sklopu projekta Restart _4Danube*. Cilj radionice bio je pokazati kako je Rijeka iskoristila staru industrijsku infrastrukturu za poticanje razvoja kulturnih i kreativnih industrija (KKI) te općenito poduzetništva temeljenog na modernim tehnologijama i inovacijama.

Radionica je održana u prostorima proizvodnog parka Torpedo koji je i sam primjer transformacije starog proizvodnog pogona nekada svjetski poznate tvornice u multifunkcionalan prostor za male i srednje poduzetnike. Kako je ta metamorfoza izgledala pojasnio je Dario Zorić, direktor riječke razvojne agencije Porin.

„S poduzetnicima radimo 25 godina i znamo što im treba. Mnogi od njih žele raditi prototipe i male serije proizvoda, a upravo to smo im omogućili otvaranjem proizvodnog parka Torpedo. Rekonstruirali smo jednu od hala stare tvornice u multifunkcionalni prostor opremljen suvremenim strojevima i sofisticiranom opremom poput 3D printera za pijesak. Trenutno imamo oko 25 stalnih ‘stanara’ i dva zaposlena inženjera koji rade sve od projektiranja do finiširanja poduzetničkih ideja. Dakle, korisnici ne moraju biti vični naprednim tehnologijama, već samo moraju imati dobru ideju koja se pomoću njih može realizirati, a mi u tome pomažemo“, kazao je Zorić pa napomenuo kako posebnu pažnju treba obratiti na razvoj kulturnih i kreativnih industrija jer one, primjerice u Njemačkoj, ostvaruju veće prihode od tamošnje iznimno jake auto industrije.

Viša savjetnica za provedbu projekata u Odjelu za razvoj poduzetništva Grada Rijeke Tina Ragužin prezentirala je na radionici projekt prenamjene zgrade bivše Energane u inkubator za kreativne tehnologije i IT, a sam projekt je vrijedan 37 milijuna kuna i sufinanciran sredstvima EU-a. „Zgrada koju ćemo obnoviti izgrađena 1931. godine i proizvodila je energiju za tvornicu papira. Cijeli taj kompleks već dugo stoji napušten i na odličnoj je lokaciji. Trenutno smo u pripremi rekonstrukcije, a kada sve bude gotovo poduzetnici će u ovom inkubatoru moći pohađati edukacije, umrežavati se, pronalaziti nove projekte i načine financiranje“, izjavila je Ragužin, dodavši kako im je generalni cilj jačanje konkurentnosti KKI i IT-a na području Rijeke uz razvoj urbane poduzetničke infrastrukture.

Razgovaralo se i o Lokalnom akcijskom planu (LAP) Grada Rijeka na teme „Održiva obnova industrijskih zgrada“. LAP se provodi u sklopu projekta Restart_4Danube, a njega je ukratko predstavila Iva Ribarić iz Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke naglasivši kako mu je glavni cilj unaprjeđenje okvira za izradu novog modela urbane regeneracije koji će uključiti KKI. „Želimo kroz transnacionalnu suradnju potaknuti javne politike koje pomažu malim i srednjim poduzetnicima sa se aktivnije okrenu tržištima, ali i osnažiti inovacije i rast u KKI općenito“, pojasnila je.


*Projekt Poticanje kreativnih industrija u području urbanog oporavka s ciljem jačanja Dunavske regije – započeo je u srpnju 2020. i trajat će do kraja 2022. godine, a sufinanciran je s 1,8 milijuna eura iz tri fonda Europske unije: Europskog fonda za regionalni razvoj, Instrumenta za pretpristupnu pomoć i Instrumenta europskog susjedstva (ERDF, IPA, ENI). Provodi ga konzorcij od 25 partnera iz 12 zemalja, a Hrvatska gospodarska komora je projektni partner odgovoran za radni paket „Razvoj programa u svrhu jačanja kapaciteta“.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: