Rizik od online iznuda porastao gotovo 400%

U samo tri godine

0 Flares 0 Flares ×
Foto: Saksham Choudhary / Pexels

20. svibnja 2021. – Vjerojatnost da će neka organizacija postati žrtva internetske iznude, tzv. ransomware napada, porasla je za čak 400 posto, u razdoblju od 2018. do početka ove godine, objavljeno je u istraživanju osiguravajuće tvrtke Aon Cyber Solutions.

Drugi važan podatak iz tog istraživanja je da u svijetu postoji još previše tvrtki i drugih organizacija koje kibernetičku zaštitu ne shvaćaju ozbiljno. Važno je naći pravu ravnotežu između poslovnih mogućnosti i rizika, u donošenju odluka kada nešto radimo putem interneta, kažu analitičari tvrtke Aon i tvrde kako sve tvrtke moraju digitalno evoluirati, žele li se održati.

Samo 40 posto anketiranih organizacija imalo je dobre zaštitne mjere

Primjerice, broj zahtjeva za naknadama od osiguranja koji je generiran štetama nastalim internetskim iznudama porastao je za 336 posto od početka 2019. do kraja 2020. godine, a samo je 31 posto stradalih tvrtki imalo u primjeni adekvatnu kibernetičku zaštitu.

Pandemija je ubrzala digitalnu transformaciju, sve više ljudi i sve više tvrtki sve više stvari radi i obavlja putem interneta, no mnogi među njima ne primjenjuju ni osnovna pravila kibernetičke zaštite. Izvještaj koji navodimo kaže da je samo 40 posto anketiranih organizacija imalo adekvatne zaštitne mjere, a 17 posto ih je to napravilo nadprosječno dobro.

Najveća opasnost za sve koji nešto rade putem interneta dolazi s njegove tamne strane (Dark Web)

Izvještaj dalje kaže kako nove opasnosti dolaze s novim tehnologijama: sve širom primjenom umjetne inteligencije i alteratnivih metoda plaćanja(raznim aplikacijama), ali i pretjeranom ovisnošću o dobavljačima informatičkih rješenja koji presporo usklađuju svoje proizvode i usluge s potrebnim zaštitnim mjerama. Usto, samo pet anketiranih organizacija (21 posto) pažljivo nadzire sigurnosnu razinu svojih dobavljača.

Najveća opasnost za sve koji nešto rade putem interneta dolazi s njegove tamne strane (Dark Web) – 70 posto svih ransomware napada tijekom 2020. godine kao prijetnju je navelo objavu podataka napadnute tvrtke na hakerskim stranicama. Dakle, više nije dovoljno platiti otkupninu za podatke na vašim računalima koje je napadač šifrirao, tu je i prijetnja da će sve vaše tajne završiti na nekoj online aukciji među kriminalcima (a tamo ih mogu otkupiti i vaši izravni konkurenti).

Zaključak izvještaja je da su kibernetičke prijetnje globalna pojava kojom se mora pozabaviti doslovno svaka tvrtka pa i pojedinac ne želi li postati njihova žrtva.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: