Roboti.. od radionice do tržišta

Konferencija na fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu

0 Flares 0 Flares ×

6. listopada 2021. – Robotika i umjetna inteligencija sve više se koriste u gotovo svim industrijama, od proizvodnje, poljoprivrede i logistike do obrazovanja, zdravstvene zaštite i raznih vojnih primjena. Znanstvenici, inženjeri i poduzetnici diljem svijeta rade na raznim robotičkim izumima koji će nam pomoći da ono što radimo, radimo još brže i učinkovitije.

Konferenciju su uveličali brojni uzvanici, od veleposlanika Italije i Izraela, predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, rektora Zagrebačkog sveučilišta i ostalih. Foto: ZP

Robotička revolucija više nije budućnost, to je sadašnjost i događa se na mnogim mjestima u svijetu – u Hrvatskoj ali i u Italiji. Već postojeća suradnja i mogućnosti budućeg zajedničkog rada na razvoju robotičkih tehnologija bile su glavna tema konferencije o robotici koju je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu suorganiziralo Veleposlanstvo Republike Italije.

Događaj je svojevrsni nastavak konferencije o industriji četvrte generacije, znanstvenim inovacijama i novim tehnologijama koja se u Zagrebu održala u prvoj polovici ove godine.

Jesenska konferencija, održana jučer, tematski se fokusirala na tri područja: uporabu robota u naprednim sustavima za automatizaciju proizvodnje i poslovanja te usluga, utjecaj robotike na obrazovni sustav i na znanstveno-istraživačke aktivnosti koje se događaju u poduzetništvu te, naposljetku , govorilo se i o okviru državne podrške za znanstvene ustanove i tvrtke koje se bave uvođenjem naprednih tehnologija.

Uz konferenciju, na posebnom izložbenom prostoru pokraj fakulteta (inkubator Crta), mogli su se vidjeti robotički proizvodi dizajnirani i napravljeni u Hrvatskoj i Italiji.

Glavni cilj konferencije bio je, kao što smo već naglasili, stimulirati i osnažiti daljnju suradnju između hrvatskih i talijanskih stručnjaka, ustanova i tvrtki na razvoju robotike.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: