S mobitela do Porezne uprave

mPorezna – aplikacija Porezne uprave, za građane.

0 Flares 0 Flares ×
Nakon prijave korisnik može odabrati PIN s četiri do osam znamenki, pa za buduće prijave vjerodajnice nisu potrebne.

11. listopada 2021. – Porezna uprava napravila je aplikaciju za pristup svom sustavu. Aplikaciju je razvila tvrtka APIS IT, zasad u inačici za Android pametne mobitele, dok će iPhone (iOS) inačica biti napravljena u drugoj fazi projekta. Aplikacija se, već deset dana, može preuzeti s Google Play portala.

Aplikacijom mPorezna korisnik može pogledati vlastite podatke, vidjeti primljene poruke i porezne akte, podnositi zahtjeve, dobiti važne informacije o svojim poreznim obvezama i poslati upit Poreznoj upravi koji se tiče sustava ePorezna i mPorezna. Za korištenje aplikacije potrebno se prijaviti putem Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS) koristeći jednu od priznatih vjerodajnica NIAS sustava. Nakon prijave korisnik može odabrati PIN s četiri do osam znamenki, pa za buduće prijave vjerodajnice nisu potrebne.

Porezni obveznici putem aplikacije mogu vidjeti stanje na porezno knjigovodstvenoj kartici (PKK), preuzeti 2D barkod za provedbu plaćanja, pregledati pojedinosti u obrascima i zahtijevima, provjeriti obavijesti i rokove podnošenja obrazaca kroz personalizirani porezni kalendar, podnijeti zahtjev za izmjenom podataka na poreznoj kartici (PK), zatražiti zahtjev za izdavanje potvrde o stanju duga, zahtjev za izmjenom podataka u Registru poreznih obveznika, informativno izračunati podatke o plaći putem usluge kalkulatora za izračun plaće, izravno se obratiti Poreznoj upravi putem servisa „Pišite nam“ te anonimno prijaviti porezni i drugi prekršaj.

Poreznim obveznicima omogućen je i uvid u podatke iz JOPPD obrasca (Izvješće o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja) za korisnika usluge, Uvid u IP1/IP2 – uvid u podatke o plaći, mirovini, doprinosima, porezu i prirezu koji ulaze u godišnji obračun (obračunati i isplaćeni primici) i Uvid u IP3 – uvid u podatke o plaći, mirovini, doprinosima, porezu i prirezu koji ne ulaze u godišnji obračun. ​

Aplikacija je razvijena u sklopu projekta „Povezivanje i unaprjeđenje aplikativnih rješenja unutar Informacijskog sustava Porezne uprave i razvoj mPorezne“ sufinanciranog od Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a zbog velikog broja integracija s drugim sustavima projekt razvoja bio je vrlo kompleksan.

Više pojedinosti.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: