Sajam Agritechnica

Hrvatska poljoprivredna mehanizacija u svijetu

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 14. studenog 2019. – Hrvatska gospodarska komora i ove je godine organizirala zajednički nastup hrvatskih tvrtki na najvećem europskom sajmu poljoprivredne mehanizacije Agritechnica, koji se održava od 10. do 16. studenog u Hannoveru.

Među pet domaćih firmi koje izlažu na sajmu, svoje proizvode predstavlja i proizvođač opruga za poljoprivredne strojeve i rezervnih dijelova za traktore – POD iz Dežanovca.

Tvrtka Mega metal iz Kotoribe koja proizvodi traktorske priključke također izlaže na sajmu

„Trenutno izvozimo 80 posto proizvodnje, a postotak izvoza nam kontinuirano raste iz godine u godinu. Prije 10 godina, kad smo prvi put izlagali, izvoz nam je bio oko 50 posto. Rekao bih da je povećanje izvoza direktno vezano uz izlaganja na međunarodnim sajmovima. Njemačko tržište nam je najveće jer smo tu značajno rasli otkako se zaredalo nekoliko izlaganja na sajmovima u Njemačkoj. Voljeli bismo proširiti suradnju s kupcima većih volumena“, kazao je Ivan Ignatovski, direktor tvrtke. Naglasio je kako je u industriji uvijek fokus na inovacijama te da stoga kontinuirano ulažu u nove tehnologije. „Konkretno, ove godine smo investirali u strojeve za proizvodnju alata za vlastite potrebe i u proširenje skladišnih prostora“, zaključio je Ignatovski.

Tvrtka Mega metal iz Kotoribe koja proizvodi traktorske priključke također izlaže na sajmu. Direktor Tomica Novak pojašnjava da su im ukupni prihodi od prodaje ove godine rasli za 7 posto, s time da gotovo polovicu proizvodnje plasiraju u izvoz. „Od zemalja EU najveći postotak izvoza odnosi se na Mađarsku, a zatim slijede Austrija, Slovačka, Slovenija, Rumunjska, Bugarska, Njemačka, Češka i Grčka. Ove godine smo investirali ukupno oko 2,5 milijuna kuna za nabavu novih strojeva i postrojenja, a od novih proizvoda istaknuli bi udarne malčere UML koje izrađujemo u četiri veličine i koj su osobito dobro prihvaćeni na tržištu“, naglasio je.

Na sajmu se, uz traktore, poljoprivrednu i šumsku mehanizaciju te opremu za stočarstvo, također izlažu i softver te stručna literatura. U organizaciji HGK svoje proizvode, pored tvrtki POD i Mega metal izlažu i Hidraulika iz Kutine, Apsolutni dizajn iz Sv. Ivana Zeline i Klaster poljomehanizacije iz Osijeka.

Sajam Agritechnica održava se svake dvije godine i najveći je međunarodni sajam poljoprivredne mehanizacije i opreme te usluga vezanih uz poljoprivredu, šumarstvo i srodne djelatnosti. Na prethodno održanom sajmu 2017. godine svoje proizvode je izložilo preko 2800 izlagača, a sajam je posjetilo preko 450.000 posjetitelja.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: