Samozapošljavanje u porastu

Poslovne prilike i nužnost glavni su razlozi samozapošljavanja u Hrvatskoj

0 Flares 0 Flares ×
Najveći je postotak samozaposlenih osoba koje ne ovise samo o jednom dominantnom klijentu zabilježen kod Hrvatske, i to čak visokih 91%.

Prema posljednjim podacima Europskog statističkog ureda (Eurostat), u 2017. godini bilo je više od 228 milijuna zaposlenih osoba u EU, među kojima čak više od 33 milijuna samozaposlenih.

Prema definiciji, samozaposlena osoba je ona fizička osoba koja trajno obavlja gospodarsku djelatnost.

U najnovijem istraživanju koje je proveo Eurostat za 2017. godinu stoji kako samozaposlene osobe u Hrvatskoj kao razloge zbog kojih su pokrenuli vlastiti posao najčešće navode povoljno okružje (25%), nasljeđivanje obiteljskog posla (23%) te da nisu mogle pronaći novi posao (23%).

Od svih članica Europske unije Bugarska navodi povoljne prilike kao najveći razlog za pokretanje vlastitog poslovanja (42%). Slijede ju Italija i Mađarska.

Najveći je postotak samozaposlenih osoba koje ne ovise samo o jednom dominantnom klijentu zabilježen kod Hrvatske, i to čak visokih 91%. Slijede Rumunjska (88%), Španjolska (87%) i Belgija (87%), dok je prosjek EU na 60%.

To pokazuje da u Hrvatskoj samozaposlene osobe uspijevaju imati što je moguće veću bazu klijenata, čemu u prilog govori podatak kako ukupno 23% samozaposlenih osoba u RH navodi dva do devet klijenata, što je najveći postotak u EU.

U Hrvatskoj prevladava situacija u kojoj oko 23% samozaposlenih osoba nasljeđuje obiteljski posao, što može upućivati na prisutnost velikog broja dugogodišnjih tradicionalnih poslova te predstavlja višu stopu od prosjeka EU koji iznosi 16%. Poljska, Irska i Grčka također se nalaze iznad prosjeka EU.

Kao glavne prepreke u pokretanju vlastitog poslovanja u Hrvatskoj samozaposleni navode visoke administrativne terete (16%), razdoblje bez klijenata (12%) te kašnjenje u plaćanju (13%). Samo 24% samozaposlenih u našoj zemlji smatra da nema poteškoća u samozapošljavanju, što je nešto niže od prosjeka EU koji iznosi 28%.

Članice EU u kojima samozaposleni smatraju da nema poteškoća u poslovanju su Nizozemska (42%), Češka (44%) i Mađarska (38%).

Izvor: Eurostat, HGK

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: