Sedam veličanstvenih – dionica

Vrijedni su 7,7 bilijuna dolara

0 Flares 0 Flares ×
Zgrada burze Nasdaq, u New Yorku

Zagreb, 22. kolovoza 2020. – Sedam najvećih tehnoloških kompanija, mjereno prema potencijalnoj tržišnoj kapitalizaciji svih njihovih sada dostupnih dionica, vrijedi više od 7,7 bilijuna (7700 milijardi) američkih dolara. Toliko, zajedno, vrijede Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet (vlasnik Googlea), Facebook, Tesla i Netflix, kaže se u izvještaju televizijske kuće CNN.

Možemo reći da je njihovo bogatstvo uvećano uprkos ekonomskoj krizi koja se širi svijetom, a izazvanoj pandemijom koronavirusa. Štoviše, možemo reći da su te tvrtke sasvim solidno profitirale od “novo normlane” situacije u kojoj se svi nalazimo.

Među sedam najvrijednijih na burzi vrijednosnica Nasdaq je tvrtka Apple, koja je prije dva dana dosegla tržišnu kapitalizaciju veću od dvije tisuće milijardi (dva bilijuna) dolara – uglavnom od aplikacija i usluga povezanih uz njihov uređaj iPhone.

Slijedeći rekorder – mjereno brzinom rasta vrijednosti dionica – je tvrtka Tesla, proizvođač električnih vozila, čiji suvlasnik i osnivač Elon Musk još ima i tvrtku SpaceX – treći jednorog po vrijednosti u svijetu.

Microsoft, Amazon, Alphabet (čitajte: Google) tvrtke su koje vladaju svjetskim tržištem računalstva u oblaku – svime što vam treba za posao (i ostalo) a koristi se putem interneta, počevši od alata za e-trgovinu, računalnih igara do raznog poslovnog softvera, a Netflix je kralj online prijenosa video sadržaja (filmova i serija).

Više pojedinosti.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

1 thought on “Sedam veličanstvenih – dionica

Comments are closed.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: