Seminar o mjerama za pomoć gospodarstvu

Internetsku radionicu organizirali: HUP & HAMAG – BICRO

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 6. svibnja 2020. Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije organizirali su webinar s ciljem pojašnjavanja mjera za očuvanje likvidnosti malog i srednjeg poduzetništva.

Poduzetnicima su sada već više od mjesec dana stavljeni na raspolaganje različiti zajmovi za obrtna sredstva, primjerice, ESIF mirko zajam za obrtna sredstva
COVID 19 zajam za obrtna sredstva i Mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj.

Do danas je zaprimljeno ukupno 2237 zahtjeva za neki od ta tri zajma i obrađeno ih je 445 sa prosječnom stopom 70% odobrenja sredstava.

Zajmovi koji su ponuđeni su iz kategorije deminimis potpora – imaju propisano ograničenje od maksimalno 200 tisuća eura po poduzetniku tijekom trogodišnjeg razdoblja. Za veće tvrtke to je malo pa HAMAG-BICRO izrađuje novi pravilnik o dodjeli državnih potpora koji će biti bolje prilagođen trenutnom stanju na tržištu, odnosno efektima koje korona virus ima na gospodarstvo.

U više zahtjeva za zajmom bilo je upita za financiranje osnovnih sredstava (ulaganja u opremu ili adaptacije), no to kod ovih financijskih instrumenata nije dozvoljeno. Također nije moguće refinanciranje postojećih obaveza, primjerice zatvaranje lizinga, postojećih zajmova i slično. Kod COVID zajmova PDV je prihvatljiv trošak, dok kod preostala dva mikro zajma nije (kod PRR zajmova prihvatljiv je trošak ako prijavitelj nije u sustavu PDV-a).

Sredstvima mikro zajmova moguće je podmiriti obaveze koje su stare do 3 mjeseca od datuma zaprimanja zahtjeva za zajam, dok su kod COVID zajmova prihvatljivi svi troškovi koji su nastali u 2020. godini.

Nakon odobrenja sredstava, korisnik mora otvoriti račun posebne namjene. Sva plaćanja moraju biti izvršena direktno s tog računa na račun dobavljača i ne smije se plaćati gotovinom.

U slučaju isplate plaća, na dan isplate plaća se smije prebaciti dio novca na svoj osnovni račun te kasnije kroz izvode dokazati HAMAG BICRO-u da su sredstva uistinu namjenski potrošena.

Financiranje plaća kod korisnika mjere HZZ-a za očuvanje radnih mjesta nije prepreka da korisnici HAMAG BICRO zajmova financiraju sve iznad iznosa primljene potpore (ukoliko je plaća radnika veća od 4000 Kn) ili financirati plaće zaposlenika koji nisu pokriveni HZZ mjerama kako ne bi došlo do duplog financiranja.

Što se tiče dinamike obrade zahtjeva potrebno je znati da je u mjesec dana pristiglo više zahtjeva nego tijekom cijele 2019. godine a na evaluacijama radi jednaki broj djelatnika.

Uz to, na početku je zaprimljen veći broj zahtjeva u potpunosti bez prateće dokumentacije što se toleriralo i tražile su se nadopune no to dodatno opterećuje već rastegnute resurse za evaluaciju.

Kako bi radili što efikasnije, u HAMAG-BICRO-u apeliraju na cjelovito slanje dokumentacije jer je samim time obrada brža, budući da niti jednog poduzetnika nisu odbili ako nedostaju 2 ili 3 potrebna prateća dokumenta ako nešto drugo nije bio dodatni razloga za odbijanje zahtjeva.

Materijali s webinara biti će objavljeni na mrežnim stranicama HUP-a a za par dana bit će objavljen io objedinjeni dokument s pristiglim pitanjima i odgovorima kako bi što veći broj poduzetnika dobio potrebna pojašnjenja.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: