Šerijatske fintech tvrtke

Financijski startupi u skladu s Kuranom

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 21. ožujka 2020. – Novinska agencija Reuters nedavno je obavila opširniji članak o pojavi nove vrste financijsko-tehnoloških tvrtki u Indoneziji: tvrtki koje svoje poslovanje i aplikacije oblikuju u skladu s islamskim glavnim propisom – šerijatskim zakonikom.

Bit tog propisa (između mnogočega ostalog) je u tome da se u financijskim transakcijama ne smije naplaćivati kamata niti provizija.

Muslimanski vjerski poglavari tvrde da je svaka usluga koja naplaćuje proviziju, naknadu, zapravo haram – zabranjena islamom.

Indonezija je muslimanska zemlja s više od 270 milijuna stanovnika, od kojih bar pola nema račun u banci, no gotovo svi imaju mobitel.

Uskladivost usluga sa šerijatom, u Indoneziji je ozbiljna stvar.

Pitanje uskladivosti mobilnih usluga – kao što su digitalna plaćanja – s islamom, u toj zemlji je ozbiljna stvar.

Lokalni vjerski poglavari tvrde da je svaka mobilna usluga koja naplaćuje neku proviziju, naknadu, zapravo haram – zabranjena islamom. Štoviše, objavili su i posebni ukaz o tome što digitalni novac mora imati kako bi bio prihvatljiv.

Fintech tvrtke u Indoneziji prilagođavaju svoje usluge tim pravilima, surađuju s muslimanskim bankama, sponzoriraju vjerske svečanosti i nastoje održavati komunikaciju s Islamskim vijećem. Napravili su i posebnu aplikaciju za digitalne donacije, kojima se prikuplja više od pola milijarde dolara u milodarima, godišnje.

Šerijatske fintech tvrtke u Indoneziji još nisu velik biznis – napravile su, tijekom prošle godine, promet od sedamdesetak milijuna dolara (jedan bilijun indonezijskih rupija) u transakcijama koje su oblikovane prema islamu.

Međutim, ta vrsta fintech tvrtki je u porastu – navedeni iznos je rast od 400 posto u odnosu na godinu dana ranije, navodi se u istraživanju koje je provela Udruga šerijatskih fintech tvrtki u Indoneziji.

Šerijatske fintech tvrtke dobile su i potporu države koja ih je proglasila jednom od indonezijskih strateških industrija.

Prihvaćanje šerijata u poslovanju, u islamskim zemljama dodatni je dokaz kredibiliteta tvrtke. 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: