Šest nadolazećih trendova

Predviđanja Johna Roesea, tehnološkog direktora tvrtke Dell EMC 

0 Flares 0 Flares ×
John Roese, glavni tehnološki direktor informatičke tvrtke Dell EMC

Opet je vrijeme za promišljanja o godini iza nas i predviđanjima za godinu ispred nas. Uskoro se približavamo i sljedećem desetljeću, koje stručnjaci iz tvrtke Dell vide kao eru novog ljudsko-strojnog partnerstva.

John Roese, glavni tehnološki direktor tvrtke Dell EMC, donosi pregled šest nadolazećih trendova koji će obilježiti 2019. godinu.

Evo o čemu je riječ:

Virtualni asistenti nastavljaju biti sveprisutni u potrošačkoj tehnologiji – tehnologiji pametnog doma, „stvari“ i umreženih automobila – učeći o preferencijama korisnika proaktivno im serviraju sadržaj i informacije bazirane na proteklim interakcijama. U domovima ćemo vidjeti spajanje strojne inteligencije s proširenom i virtualnom stvarnošću kako bi stvorili sveobuhvatna iskustva – poput virtualnog pomoćnog kuhara koji vam pomaže u pripremi jednostavnog jela za vašu obitelj.

Više no ikada ćemo biti povezani s vlastitim zdravljem s još inteligentnijim wellness tracking uređajima koji će moći pratiti još više informacija o tijelu, poput varijabilnosti pulsa, uzoraka spavanja i drugih, a prikupljeni podaci će se moći podijeliti s liječnicima.

Sveobuhvatna inteligencija pratit će korisnike i na posao. Osobna računala i uređaji koji se svakodnevno koriste nastavit će učiti iz navika te će proaktivno nuditi aplikacijama i uslugama adekvatno potrebama korisnika. Napreci u procesiranju jezika i glasovne tehnologije stvorit će produktivniji dijalog sa strojevima, dok će automatizacija i robotika stvoriti bržu i fluidniju suradnju s tehnologijom kako bi bili produktivniji. I dok će aplikacije proširene i virtualne stvarnosti stvarati sveobuhvatna iskustva, korisnici će imati pristup podacima koje trebaju za obavljanje posla bilo kad i bilo gdje.

Podaci. Organizacije već godinama skupljaju podatke. Predviđa se kako će do 2020. godine količina tih podataka premašiti 44 bilijuna gigabajta odnosno 44 zettabajta. Nove vrijednosti proizlaziti će iz tih podataka – a to će onda voditi u nove inovacije i učinkovitije poslovne procese. Pokretati će se nova startup poduzeća koja će omogućiti nove načine upravljanja podacima i nove načine obrade i analize podataka.

5G uređaji sljedeće godine dolaze na tržište. Ta širokopojasna mreža niske latencije omogućit će spajanje većeg broja uređaja, automobila i sustava. Dogoditi će se i stvaranje nove umjetne inteligencije – računalno učenje i računanja događat će se na rubu ekosustava, kod korisnika. Ubrzo će se svugdje oko nas otvarati minijaturni podatkovni centri, hubovi. Samim time će gradovi postati povezaniji i pametniji no ikada – mogućnost da se podaci s terena odmah obrade i podijele, ubrzat će i olakšati svakodnevni život.

Cloud. Prošle smo godine predvidjeli Mega Cloud – raznolike cloudove koji će činiti  jedinstven operativni sustav. Nedavna anketa analitičke kuće IDC pokazala je kako više od 80% korisnika sprema podatke na vlastite, privatne cloudove, i taj će se trend i nastaviti čak i s rastom javnih cloudova. Multi-cloud sustavi pojačat će automatizaciju, strojno učenje i umjetnu inteligenciju jer će davati organizacijama mogućnost da upravljaju, premještaju i procesiraju podatke gdje i kada to trebaju. Zapravo, sve će se više cloudova pojavljivati zbog sve veće distribucije podataka – od autonomnih automobilskih sustava, pametnih tvornica, privatnih in-house aplikacija pa sve do javnih cloudova za mnoštvo aplikacija i usluga koje svakodnevno koristimo.

Generacija Z (rođeni iza 1995. godine) dolazi na tržište rada. 98 posto pripadnika Generacije Z koristilo je tehnologiju kao dio službenog obrazovanja, mnogi shvaćaju osnove kodiranja i očekuju samo najbolje tehnologije na svom radnom mjestu. Generacija Z pokrenut će novu evoluciju u poslovnim tehnološkim inovacijama te će potaknuti više prilika za starije generacije – od razvitka tehnološke pismenosti do učenja novih tehnoloških vještina. Proširena i virtualna stvarnost će postati dio svakodnevne pojave te će smanjiti jaz u vještinama između pet generacija tržišta rada, a pritom će dati Generaciji Z brzinu i produktivnost koju zahtijevaju.

Održivost. Organizacije će još više vjerovati u održivo poslovanje te će razvijati poslovne modele i inovacije koji će odbaciti otpad. Della je javno podijelio svoje nacrte za pretvorbu plastike koja inače završi u oceanima u recikliranu ambalažu kao i pretvaranje čađe iz ispušnih plinova dizel goriva u tintu za tiskanje na kutijama. Pomake ćemo vidjeti i u praćenju opskrbnih lanaca korištenjem novih tehnologija. Blockchain će također odigrati ulogu u tom procesu kako bi se osigurali povjerenje i sigurnost kao i osiguranje informacija o podacima, robi i uslugama koje se pružaju.

Inovacije u 5G, umjetnu inteligenciju, strojno učenje, cloud i blockchain, ubrzano napreduju. Siguran sam da ćemo izvrsno iskoristiti ona 44 zettabajta podataka u 2020. godini. Otkrit ćemo moć podataka nikad prije zamišljenim načinima, usput transformirajući svakodnevne živote i svakodnevne poslove. Vežite se, krećemo punom brzinom u Podatkovnu eru, 2019. godina će biti jedna fenomenalna godina, zaključuje Johna Roese.

Više o svemu tome pročitajte OVDJE.

 

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: