Šest novih startup laboratorija

StartUp Factory Zagreb

0 Flares 0 Flares ×
Na Završnoj konferenciji Projekta, pred više od 170 sudionika govorili su Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Dragan Jelić, pomoćnik ministrice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Frane Šesnić, direktor ZICER-a

ZAGREB, 29. svibanj 2019. – U Zagrebačkom inovacijskom centru na završnoj konferenciji EU projekta StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije – predstavljeno je šest laboratorija za budućnost Zagreba.

Projekt StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020“. Zagrebački inovacijski centar d.o.o je nositelj, dok je Grad Zagreb partner Projekta.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 19.588.435,53 kn od čega EU sufinanciranje iznosi 15.726.785,40 kn.

Između ostalih aktivnosti (U Zagrebačkom inovacijskom centru inkubirano je više od 100 startup tvrtki) tim novcem je opremljeno šest visokotehnoloških centara kojima se omogućuje ubrzanje razvoja zagrebačkog tehnološki-orijentiranog poduzetništva. Novi kapaciteti omogućiti će intenzivniju suradnju poduzetničke i akademske zajednice koja će uskoro rezultirati multiplikacijom koristi za gospodarstvo i društvo grada Zagreba, ali i cijele Hrvatske.

Gospodarskoj i akademskoj zajednici sada su za istraživanje i razvoj na raspolaganju Centar za razvoj sučelja, Centar za elektroniku, Centar za digitalnu forenziku, Centar za tehnologiju zaštite okoliša, Centar za 3D modeliranje i Centar za Internet of Things te drvno-metalska radionica s CNC obradnim centrom.

Projekt StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije s provedbom je započeo 1. lipnja 2017. godine i trajao je dvije godine.

Na Završnoj konferenciji Projekta, pred više od 170 sudionika govorili su Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Dragan Jelić, pomoćnik ministrice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Rezultate Projekta predstavila je Ariana Magdić, voditeljica StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije, dok su praktičnu primjenu centara predstavili u ZICER-u inkubirani poduzetnici i korisnici predstavljenih tehnoloških centara: Ljubomir Lokin iz 3D tech-a, Nikola Blažević iz Mikrotvornice, Mario Panjičko iz Centra za razvoj održivih tehnologija, Luka Vida iz Recogna, Ivan Pelivan iz Stratowave Connecta, Ivan Tadić iz Maven Mulea te Hrvoje Nikola Vučemilo iz Membrain projektiranja.

Projekt StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije, obuhvaća proširenje kapaciteta prijavitelja te opremanje novog prostora visokotehnološkom opremom, namijenjenom potpori i podizanju konkurentnosti poduzetnika grada Zagreba, kao i uvođenje potpuno novih usluga za poduzetnike, prvenstveno kroz pristup modernoj opremi u okviru tehnoloških centara.

Projektom se ostvaruju preduvjeti za snažnije povezivanje gospodarstva, akademske i istraživačke zajednice te realizaciju inovativnih poduzetničkih ideja. Organizacija konferencije je sufinancirana u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Više pojedinosti: www.zicer.hr

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: