Šest vjetroelektrana na čekanju

U Hrvatskoj

0 Flares 0 Flares ×

U Hrvatskoj

Foto: Pexels

26. srpnja 2021. – Europska komisija nedavno je usvojila strateški i zakonski paket o energetici i klimatskim promjenama Fit for 55, u kojem je veliki naglasak na smanjenju ovisnosti o uvozu energije i na povećanju udjela obnovljivih izvora energije. Prijedlog je da se udio poveća s 32 na 40 posto.

Novi paket zakona na razinu EU bila je tema i posljednje sjednice Vijeća Zajednice za obnovljive izvore energije HGK, održane prošloga tjedna, unutar koje djeluje i Grupacija za energiju vjetra HGK.

Tema sjednice bila je kako ispuniti europske ciljeve s obzirom na predstojeće promjene nacionalnog zakonodavstva koje bi trebale omogućiti provedbu energetske tranzicije, konkretno, bila je riječ o izmjenama Zakona o tržištu električne energije i Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, u čije su javno savjetovanje bile uključene i članice Grupacije.

Jedan od zaključaka sjednice Zajednice za obnovljive izvore HGK je da treba nastaviti raditi na procesu implementacije projekata. Procedure ishođenja svih potrebnih dozvola su preduge, dok se tehnologija u djelatnosti jako brzo mijenja. Problem: šest vjetroenergetskih projekata u vrijednosti više od pola milijarde kuna vraćeno je na početak.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: