Sinergija obrazovanja i poslovanja

Dan karijera Inicijative privatnog sektora za mlade

0 Flares 0 Flares ×
Na panel diskusiji sudjelovali su predsjednica HUP-a Gordana Deranja, zatim Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a u Hrvatskoj, Nataša Jeličić, voditeljica VERN’ovog ureda za stručnu i specijalističku praksu te Ivan Skender, glavni direktor za ljudske potencijale i korporativne komunikacije A1 Hrvatska

Zagreb, 30.5.2019. – Na Veleučilištu VERN održan je „Dan karijera Inicijative privatnog sektora za mlade“, u okviru projekta Inicijativa privatnog sektora za mlade koji provodi Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) uz financijsku podršku Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Događaj je održan u suradnji s Veleučilištem VERN’, a kroz VERN’ov projekt intenziviranja suradnje između obrazovanja i tržišta rada „OBRAD (obrazovanje i rad)“.

S obzirom da je cilj događanja bio ukazati na važnost sinergije obrazovnog sustava i tržišta rada, a posebno prilikom odabira karijere i traženja posla, za studente je održana panel diskusija na temu zapošljavanja mladih, predstavljanje poslodavaca u vidu prezentacija predstavnika tvrtki te kratki intervjui s predstavnicima tvrtki, među kojima su studenti tražili svoje praksodavce ili buduće poslodavce.

Istraživanje Agencije za znanost i visoko obrazovanje pokazalo je da se najlakše zapošljavaju diplomirani studenti koji su za vrijeme studiranja obavili neki oblik stručne prakse.

„Već godinama radimo na povezivanju poslodavaca i visokih učilišta, kako bi studentima omogućili stjecanje iskustva, posebno kroz modele mentorstva. Na taj im način želimo olakšali ulazak na tržište rada, a poslodavcima pronalazak mladih i kvalitetnih zaposlenika. Znanje, produktivnost, kreativnost i inovativnost su one karakteristike koje poslodavci danas traže i mladi ih trebaju razvijati tijekom studija“, istaknula je Gordana Deranja.

„Europska banka za obnovu i razvoj mladima nudi brojne prilike za podršku i razvoj njihovih poslovnih ideja i karijera, kroz financiranje i razvoj projekata, savjetovanje, superviziju u privlačenju financijskih sredstava i mnoge druge projekte. Mladi te prilike trebaju koristiti jer poslodavcima danas nedostaje zaposlenika s modernim setom znanja i vještina i studenti tu prednost na tržištu moraju znati iskoristiti“, naglasila je Victoria Zinchuk.

„Studentima omogućujemo kontinuiranu suradnju s poslodavcima kroz projekte kao što su OBRAD, tvrtke-partneri, stručna praksa, Centar za istraživanje tržišta, edukativne radionice Dizajniraj svoju karijeru, katalog poslova, programi cjeloživotnog obrazovanja, itd. Sve te aktivnosti objedinili smo u program #EducationmeetsBusiness, a sve povratne informacije koje prikupimo od poslodavaca i studenata nastojimo implementirati u kurikulum“, objasnila je Nataša Jeličić.

Studentima je na Danu karijera također predstavljen i novi web portal Inicijative privatnog sektora za mlade, kojeg su im prezentirali predstavnici Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka (FERIT), dok im je mogućnosti cjeloživotnog obrazovanja na VERN’u predstavio Igor Buzov, voditelj istoimenog programa.

U okviru događanja za studente će biti održana i radionica na temu osobnog brandinga, dok će zasebne radionice bit održane i za poslodavce te karijerna savjetnike.

____

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: