Skok za jedno mjesto na pokazatelju povezivosti

Huawei Global Connectivity Index

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 14. veljače 2021. Kineski proizvođač telekomunikacijske opreme, tvrtka, Huawei, objavila je novo izdanje svog pokazatelja povezivosti – Global Connectivity Index – Riječ je o ljestvici koja se sastoji od 79 zemalja svijeta, rangiranih po kvaliteti ICT infrastrukture i stupnju digitalne transformacije.

Prema GCI indeksu Hrvatska je prošle godine napredovala za jedno mjesto te je sada rangirana na 38. mjesto, zadržavši se u skupini tzv. adoptera, zemalja koje su u fazi digitalizacije, između tehnološki najnaprednijih zemalja i onih zemalja u kojima digitalizacija tek započinje.

GCI indeks je alat kvantitativne procjene stanja infrastrukture i digitalne transformacije kojeg je Huawei pokrenuo 2014. godine. Indeks pokazuje stanje digitalizacije i njen godišnji napredak u 79 zemalja koje čine 95 posto ukupnog globalnog BDP-a. Indeks mjeri učinak svake zemlje prema više od 40 različitih pokazatelja koji prate utjecaj ICT-a na nacionalno gospodarstvo, digitalnu konkurentnost i budući potencijal rasta.

Hrvatska je po kompleksnoj metodologiji prikupila 51 bodova od mogućih 120. Najveći iskoraci u odnosu na prošlu godinu Hrvatska je pokazala u dostupnosti, pristupačnosti i sigurnosti širokopojasnog pristupa internetu te u korištenju tehnologija umjetne inteligencije i ”interneta stvari” IoT.

U skupini predvodnika, šesti put zaredom, prve su SAD s najvišim rezultatom (87), a slijede ih Singapur, Švicarska, Švedska, Danska, Finska, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Cjeloviti izvještaj možte pronaći ovdje


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: