Slavonija – Silicijska dolina

KulenDayz IT konferencija: 800 sudionika

0 Flares 0 Flares ×

KulenDayz konferencija proslavila je deseti rođendan ovaj vikend na osječkom Pampasu i BIOS Poduzetničkom Inkubatoru. Konferenciju je pokrenula grupa entuzijasta okupljenih oko organizatora: Microsoft zajednice, udruge PMI Hrvatska, Osijek Software City i poduzetnički inkubatora BIOS.

Ove godine KulenDayz posjetilo je 800 informatičkih stručnjaka iz Hrvatske i svijeta koji su sudjelovali u sedamdesetak predavanja i radionica.

Jedan od partnera ovogodišnje konferencije je i HGK, koja kroz svoje IT udruženje nastoji pružiti podršku domaćim IT tvrtkama, a njezin dopredsjednik Tomislav Bronzin u svom se govoru osvrnuo na izazove digitalne transformacije.

Digitalna transformacija omogućava poduzetnicima da svoje dragocjeno vrijeme i ljudske resurse usmjere prema rješavanju puno složenijih problema i da se posvete planovima za daljnji razvoj i rast. Tvrtka koja prolazi kroz ovaj proces mora znati svoju tržišnu poziciju te biti svjesna brzine kojom konkurencija primjenjuje digitalna rješenja u poslovanju. Iako rješenja mogu varirati s obzirom na industriju, određen segment digitalizacije poslovanja nije moguć bez potpore institucija.

U tom smislu Udruženje za IT Hrvatske gospodarske komore jedan je od institucionalnih partnera državi, posebno u projektima izgradnje poslovno-informatičke infrastrukture. To uključuje i razvoj i stavljanje na raspolaganje gospodarstvu servisa poput e-Građani, prvenstveno NIAS, e-Poslovanje, i najnovijega servisa HGK Digitalna komora, koji su temelj za B2B, B2C i B2G poslovanje, rekao je Bronzin.

Na KulenDayz konferenciji bilo je riječi i o naprednom razvoju aplikacija, cloud tehnologijama, bazama podataka, dizajnu i upravljanju projektima.

U sklopu poslovnih susreta ma KulenDayzima, Nenad Bestvina i Ivan Matejašić iz tvrtke Spin predstavili su analizu biljne proizvodnje danas s obzirom na to koliko nove tehnologije utječu na efikasniju proizvodnju i ne tako daleku budućnost kada će ljudi samo nadzirati procese u proizvodnji hrane.

Bilo je riječi i o razvoju komercijalnoga sustava autonomne vožnje vozila bez asistencije, o čemu je  govorio Dražen Radanović iz Instituta RT-RK, a Catalin Gheorghiu iz tvrtke Computer Solutions predstavila je kreiranje pametne kuće kroz jednostavne dostupne tehnologije interneta stvari.

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: