Službenik za nadzor trgovine

Osiguravanje europskih interesa u međunarodnoj trgovini

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelless, 13. prosinca 2019. – Europska komisija jučer je predstavila prijedlog kojim će se Europskoj uniji omogućiti zaštita trgovinskih interesa unatoč blokadi multilateralnog sustava rješavanja sporova u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Kako bi dodatno povećala fokus na usklađenost i provedbu trgovinskih sporazuma EU-a, Komisija je danas osnovala radno mjesto glavnog službenika za nadzor provedbe trgovinskih pravila.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, izjavila je: Snažnija Europa podrazumijeva učinkovito vodstvo EU-a u svjetskoj trgovini i odgovarajuće ovlasti kako bi se osiguralo poštovanje međunarodnih trgovinskih pravila. Stoga moj mandat započinje poduzimanjem brzih mjera za jačanje naših trgovinskih instrumenata. Današnji će nam prijedlozi omogućiti da branimo naše interese u posebno teškim vremenima za međunarodnu trgovinu. S obzirom su u pitanju brojna europska radna mjesta, EU mora biti spreman pobrinuti se da naši partneri poštuju svoje obveze što je i cilj ovog prijedloga.

Povjerenik za trgovinu Phil Hogan izjavio je: Ovo je ključan trenutak za multilateralizam i za globalni trgovinski sustav. Ako Žalbeno tijelo uklonimo iz jednadžbe, izgubili smo ključan dio sustava za rješavanje sporova koji je bio neovisni jamac da se pravila WTO-a primjenjuju nepristrano. Iako želimo reformirati WTO i ponovno uspostaviti sustav koji dobro funkcionira, ne možemo si uskratiti zaštitu ako ne postoji mogućnost zadovoljavajućeg rješenja u okviru WTO-a. Izmjene koje predlažemo omogućit će nam da štitimo naša poduzeća, radnike i potrošače kad god naši partneri ne djeluju u skladu s pravilima.

Više pojedinosti pročitajte u memorandumu.

__

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: