Smanjite HRT pretplatu poduzetnicima!

HUP zahtijeva smanjenje HRT pristojbe svima pogođenima krizom

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 9 travanj 2020. – Glavni ravnatelj HRT-a donio je odluku o privremenom odjavljivanju obveze plaćanja mjesečne pristojbe za sve subjekte kojima je Odlukom Stožera civilne zaštite obustavljen rad, no Hrvatska udruga poslodavaca ističe kako se ta odluka ne odnosi na djelatnosti i tvrtke čiji rad nije službeno obustavljen ali koje nemaju posla niti prihoda.

HUP, stoga, apelira da se navedena Odluka proširi i da se uzmu u obzir sve tvrtke koje su bile prisiljene dramatično smanjiti poslovnu aktivnost, odnosno, u stanju su poslovne neaktivnosti uslijed korona krize.

Naime, poslodavci kojima je poslovanje trenutno ugroženo, svaki dodatan namet teško podnose i iako im poslovanje možda zasad nije u potpunosti obustavljeno, svakim neopravdanim troškom potencijalno ih se gura u tom smjeru.

HRT naknada u Hrvatskoj je 12x veća nego u zemljama EU, a taj iznos može još i rasti.

HRT naknada jedan od nameta na koji se poduzetnici najviše žale te je neusporedivo velika u usporedbi s drugi, zemljama EU. Primjerice, u Njemačkoj i Italiji je godišnji iznos u visini iznosa koliko se u Hrvatskoj plaća mjesečno po vozilu (radi se o iznosu od 10-15 eura godišnje). To znači da je ova naknada u Hrvatskoj u najboljem slučaju 12x veća nego u navedenim zemljama, a taj iznos može još i rasti.

Primjerice, ukoliko poslovni subjekt ima samo dvadeset vozila ili drugih prijevoznih sredstava, poput kamiona i sl. radi se o godišnjem trošku od 19.200,00 kn, samo po osnovi HRT pristojbe.

HUP predlaže da pravne osobe imaju obvezu plaćanja HRT pristojbe u iznosu od maksimalno jedne mjesečne pristojbe za radio ili TV prijamnik godišnje, a da se za službena vozila naplata uredi na način da se HRT pristojba kod pravnih osoba naplati za cijelu godinu u jednom mjesečnom iznosu prilikom registracije službenog vozila.

Uvažavanje ovih prijedloga, mišljenja su u HUP-i, rezultiralo bi ravnomjernijom i pravednijom naplatom HRT pretplate za sve pravne osobe te manje opterećenje za poduzetnike i u vremenima kada kriza prođe.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: