Smjernice za kretanje važnih radnika

Zdravstvo, skrb za starije, policija, vatrogasci…

0 Flares 0 Flares ×
Foto: EK 2020.

Zagreb, 1. travnja 2020. Europska komisija objavila je smjernice za osiguravanje slobodnog kretanja kritičnih radnika i provedbu privremenog ograničenja neobveznih putovanja unutar Unije.

Dokumenti su objavljeni nakon zahtjeva čelnika EU-a od 26. ožujka i kao odgovor na pitanja građana i poduzeća zahvaćenih mjerama čiji cilj je ograničenje širenja koronavirusa.

Smjernicama se želi olakšati repatrijacija građana. Prvim skupom smjernica utvrđuju se radnici koji obavljaju ključna zanimanja, osobito u borbi protiv koronavirusa za koje se slobodno kretanje u EU-u smatra ključnim.

Među tim zanimanjima su zdravstveni djelatnici, pružatelji usluga kao što su skrb za djecu i starije osobe, znanstvenici, vatrogasci, policijski službenici, radnici u sektoru prometa i osobe koje rade u prehrambenom sektoru. Sezonski radnici u poljoprivredi obavljaju ključne poslove berbe, sadnje ili brige o životinjama.

Države članice trebale bi s tim osobama postupati na isti način kao s radnicima koji obavljaju prethodno navedene ključne poslove, omogućiti im prelazak granica i upozoriti njihove poslodavce na potrebu osiguravanja odgovarajuće zaštite zdravlja i sigurnosti.

Smjernicama se pojašnjava i da bi države članice trebale dopustiti pograničnim radnicima da i dalje prelaze granice ako je rad u dotičnom sektoru i dalje dopušten u državi članici domaćinu.

Smjernice za privremeno ograničavanje neobveznih putovanja unutar EU-a pomoći će službenicima graničnog nadzora i tijelima nadležnima za vize, sadrže savjete o provedbi privremenog ograničavanja, repatrijaciji građana EU-a i o pitanjima povezanima s vizama.

Više pojedinosti, potražite OVDJE.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: