Snaga europske solidarnosti

Nitko neće ostati sam, kaže administracija Unije

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelles / Zagreb 20. ožujka 2020.

Europski parlament imati će izvanrednu plenarnu sjednicu 26. ožujka kako bi donio hitne mjere za borbu protiv koronavirusa, koje je predstavila Europska komisija. Bit će to prva plenarna sjednica na kojoj će se koristiti sustav daljinskog glasanja.


Europska središnja banka aktivirala je paket od 750 milijardi eura, kojim slijedi zahtjeve Europskog parlamenta, Komisijine mjere i mjere država članica, ali i moguće dodatne inicijative poput mobiliziranja 500 milijardi eura iz Europskog stabilizacijskog mehanizma, takozvanog fonda za spašavanje.

Riječ je o intervenciji koja ukupno doseže gotovo dva bilijuna (2000 milijardi) eura, što je više i od Marshallovog plana, programa koji Europi pomogao nakon Drugog svjetskog rata

Taj novac treba ublažiti posljedice koronavirusa. Dat će potporu istraživanjima i pronalaženju učinkovitog cjepiva. Bit će koristan izvor potpore za gospodarstvo i europski model socijalne zaštite. Zaštitit će radna mjesta, tvrtke, osigurati obitelji.


Europka komisija stvara zalihe strateške medicinske opreme u sustavu rescEU. Riječ je o respiratorima i drugoj medicinskoj opremi za intenzivnu njegu, opremi za osobnu zaštitu kao što su maske za lice za višekratnu uporabu, cjepiva i terapeutici te razne laboratorijske potrepštine. Zalihe će biti smještene u više država članica.

Država u kojoj se zaliha nalazi odgovorna je za nabavu opreme. Komisija će financirati 90 % zaliha. Za distribuciju opreme zadužen je Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije, koji će se pobrinuti da se ona šalje onamo gdje je najpotrebnija.

Početni proračun EU-a za zalihe iznosi 50 milijuna eura, a od toga će 40 milijuna eura trebati odobriti proračunska tijela. Ta mjera stupa na snagu danas, 20. ožujka, a države članice koje žele skladištiti zalihe sustava rescEU mogu se prijaviti za izravna bespovratna sredstva Europske komisije. Njima će se pokriti 90 % troškova zaliha, dok preostalih 10 % snosi država članica.

Sustav rescEU dio je Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, kojim se jača suradnja država sudionica u području civilne zaštite, a cilj mu je unaprijediti sposobnost sprječavanja katastrofa, pripravnost i odgovor na takve događaje.

U Mehanizam su uključene sve države članice EU-a te Island, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Turska. Od osnivanja 2001. Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu odgovorio je na više od 330 zahtjeva za pomoć unutar i izvan EU-a.

Više o novim regulativama o medicinskim i invitro medicinskim uređajima


Privremeni okvir državnih potpora za gospodarstvo. Europska komisija je državama članicama poslala nacrt prijedloga Privremenog okvira za državne potpore za gospodarstvo u kontekstu epidemije covida-19, kojim se nastoji otkloniti ozbiljni poremećaji u gospodarstvu EU-a.

Novi privremeni okvir omogućit će državama članicama da uspostave programe za dodjelu izravnih bespovratnih sredstava poduzećima (ili poreznih olakšica) do pola milijuna eura; omogućiti će subvencionirana državna jamstva za zajmove banaka, omogućiti će javne i privatne zajmove sa subvencioniranim kamatnim stopama, a novim Privremenim okvirom priznat će se važna uloga bankarskog sektora u upravljanju gospodarskim učincima epidemije covida-19, tj. usmjeravanju pomoći krajnjim korisnicima, posebno malim i srednjim poduzećima.

U Privremenom okviru jasno se navodi da je ta izravna potpora namijenjena klijentima banaka, a ne samim bankama. Okvir sadržava i smjernice o tome kako na najmanju moguću mjeru svesti nepotrebne preostale potpore bankama u skladu s pravilima EU-a.


Europska komisija ponudila je 80 milijuna eura financijske potpore CureVacu, inovativnom poduzeću iz Tübingena (Njemačka) koje se bavi razvojem cjepiva, s ciljem ubrzavanja razvoja i proizvodnje cjepiva protiv Koronavirusa. Potpora je u obliku jamstva EU-a za zajam EIB-a u okviru financijskog instrumenta za zarazne bolesti InnovFin u sklopu programa Obzor 2020. CureVac je 2014. osvojio prvu nagradu EU-a za poticanje inovacija.

CureVac je njemačko biofarmaceutsko poduzeće koje je razvilo novu tehnologiju za održavanje stabilnosti cjepiva bez hlađenja. Preliminarne studije pokazale su da je ta tehnologija primjenjiva i za brzi odgovor na covid-19. Ako se to dokaže, milijuni doza cjepiva mogu se proizvesti uz niske troškove. CureVac je već započeo s programom razvoja cjepiva protiv covida-19 i planira se pokretanje kliničkih ispitivanja do lipnja 2020. Potpora CureVacu dio je koordiniranog odgovora EU-a na prijetnju javnom zdravlju koju predstavlja covid-19. U bliskoj suradnji s industrijom Komisija je već mobilizirala javna i privatna sredstva u iznosu do 140 milijuna eura za hitna istraživanja kako bi se spriječilo širenje Koronavirusa.


Mjere u prometu. Ministri prometa EU-a jučer su na neformalnom sastanku izrazili potporu smjernicama Komisije o graničnim mjerama kako bi se osigurao neometani protok ključnih dobara i koordinirani pristup.

Popis mjera koje je predstavila Komisija uključuje slobodno kretanje prijevoznih djelatnika, „zelene trake” (prioritetne trake za prijevoz tereta), fleksibilnost po pitanju pravila o trajanju vožnje i odmora te preliminarne obavijesti o mjerama Komisije.
Potpora za ove smjernice olakšat će provođenje mjera kojima se osigurava protok robe u EU-u. Utvrđene su nacionalne kontaktne točke za pojačanu koordinaciju.

Nijedan korisnik Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) neće biti kažnjen zbog kašnjenja u dostavi robe, uzrokovanih krizom.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: