Snažnija carinska unija

Novi akcijski plan

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelless, 30. rujna 2020. – Europska komisija je objavila novi plan mjera za osnaživanje carinske unije kao temelja jedinstvenog tržišta. Mjere će se provesti integriranim europskim pristupom u carinskim pitanjima, u svim zemljama članicama.

Riječ je o nizu inicijativa kao što su upravljanje rizicima, upravljanje e-trgovinom, promicanje usklađenosti i jedinstveno djelovanje carinskih tijela.

Olakšat će se obavljanje graničnih formalnosti.

Upravljanje rizicima: akcijski plan posebno je usmjeren na poboljšanje dostupnosti, upotrebe i analize podataka u carinske svrhe. Oslanja se na inteligentni nadzor opskrbnih lanaca koji se temelji na procjeni rizika i uspostavu novog analitičkog centra unutar Komisije za prikupljanje, analizu i razmjenu carinskih podataka koji mogu poslužiti kao temelj za donošenje ključnih odluka, pomoći carinskim tijelima u utvrđivanju slabih točaka na vanjskim granicama EU-a i pomoći u upravljanju velikim krizama.

Upravljanje e-trgovinom: u svrhu upravljanja e-trgovinom i svladavanja izazova koji iz nje proizlaze postrožit će se obveze pružatelja platnih usluga i platformi za internetsku prodaju kako bi se pomoglo u borbi protiv carinskih i poreznih prijevara u e-trgovini.

Promicanje usklađenosti: predstojećom inicijativom „jedinstveno sučelje” zakonitim poduzećima olakšat će se obavljanje graničnih formalnosti na jedinstvenom portalu. Carinskim tijelima omogućit će se bliža suradnja u obradi, dijeljenju i razmjeni informacija te bolja procjena rizika.

Jedinstveno djelovanje carinskih tijela: u akcijskom planu detaljno se opisuje uvođenje moderne i pouzdane carinske opreme u okviru sljedećeg proračuna EU-a. Osnovat će se nova skupina za razmatranje sastavljena od predstavnika država članica i poduzeća. Ta će skupina pomoći u pripremi za buduće krize i izazove, kao što su neočekivana globalna kretanja i budući poslovni modeli.

Carinska unija EU-a postoji 52 godine, jedinstveno je carinsko područje na kojem se primjenjuje zajednički skup pravila.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: