Spremnost za 4. industrijsku revoluciju

PwC istraživanje: važno je povjerenje u tehnologije

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, London, 29. listopada 2019. – U novom izvješću, naslovljenom “Jesmo li spremni za četvrtu industrijsku revoluciju” analitička kuća PwC-a ispitala je 6.000 potrošača i 1.800 poslovnih čelnika u šest zemalja, kako bi se dobila jasna slika o stavovima potrošača o tehnologijama 4IR i njihovom utjecaju na život i rad. Tehnologije četvrte industrijske revolucije uključuju umjetnu inteligenciju, internet stvari, blockchain i 3D ispis.

PwC je utvrdio da se potrošači koriste nizom tehnologija 4IR* te prepoznaju prednosti poput uštede vremena i unaprjeđenja produktivnosti. Ipak, potrošači su zabrinuti za ključna pitanja uključujući pitanje povjerenja koje bi moglo značajno utjecati na opću razinu prihvaćenosti i uspjeha 4IR.
uspostavljanje ravnoteže između praktičnosti i povjerenja.

U analizi se naglašava da je 4IR više od skupa tehnologija. Riječ je o revolucionarnoj promjeni načina na koji radimo i živimo.

Potrošači pozdravljaju praktičnu stranu novih tehnologija, ali su oprezni kad je riječ o njihovoj osobnoj privatnosti. PwC je takvu situaciju utvrdio na svim tržištima, a na tržištu Južne Koreje (74 %), Indije (70 %) te SAD-a i Kine (svako po 69 %) zabrinutost za privatnost i sigurnost podataka nalazi se na prvom mjestu. Tržišta Ujedinjene Kraljevine i Njemačke pokazuju nešto manju zabrinutost od 66 % odnosno 58 %.

S druge strane, na tržištu Južne Koreje (51 %) najveća je vjerojatnost uporabe proizvoda i usluga 4IR namijenjenih pristupanju ili spremanju njihovih financijskih informacija u usporedbi s tržištima SAD-a (35 %), Ujedinjene Kraljevine (24 %) i Njemačke (20 %), dok je na tržištima Južne Koreje (64 %), SAD-a i Indije (svako po 62 %) najveća vjerojatnost da potrošači podijele svoje zdravstvene podatke kako bi poboljšali svoje zdravlje i kvalitetu života.

Kad se poslovne čelnike pitalo da navedu tri najvažnija ulagačka prioriteta vezana za 4IR, samo 40 % njih navelo je upozoravanje potrošača na povredu osobnih podataka dok su potrošači to naveli kao drugi najvažniji element koji bi pridonio povećanju povjerenja u uporabi tehnologija 4IR.

Poslodavci i potrošači slažu se u vezi s mogućim pozitivnim učinkom 4IR na radnom mjestu, posebno u smislu ukidanja zamornih zadataka i optimizacije radnih procesa.

Osim toga, 59 % potrošača navodi da im tehnologija 4IR daje veću kontrolu u uspostavljanju ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Međutim, poslovni čelnici i potrošači razlikuju se kad je riječ o utjecaju 4IR na izglede za zapošljavanje pri čemu poslovni čelnici (69 %) tehnologije 4IR vide kao pokretač otvaranja novih radnih mjesta dok su potrošači (45 %) zabrinuti za sigurnost radnih mjesta u okviru tehnologije 4IR.

Gledajući globalno, zabrinutost za sigurnost radnog mjesta veća je u Aziji. Veći broj ispitanika na tržištu Indije (73 %), Južne Koreje (57 %) i Kine (52 %) izražava zabrinutost u usporedbi s Ujedinjenim Kraljevstvom (44 %), SAD-om (37 %) i Njemačkom (33 %).

Robot hrvatske tvrtke Gideon Brothers jedan je od primjera tehnologije četvrte industrijske revolucije

U analizi se naglašava da je 4IR više od skupa tehnologija. Riječ je o revolucionarnoj promjeni načina na koji radimo i živimo. Za poslovne čelnike izazov predstavlja očita nepovezanost između njihovih prioriteta i prioriteta zaposlenika kad je riječ o utjecaju tehnoloških ulaganja 4IR na radnu snagu. Iz perspektive zaposlenika, ključno je da poslovni čelnici uspostave mehanizme putem kojih bi zaposlenici mogli dijeliti svoju zabrinutost za način na koji će tehnologija utjecati na njihove poslove.

„Budući da pametni proizvodi i digitalne inovacije i dalje preplavljuju tržište i ulaze na radna mjesta, poslovni se čelnici trebaju obvezati na transparentni i suradnički pristup usavršavanju radne snage svojih organizacija i to s jasnom svrhom koja je povezana s poslovanjem i korišću koju ljudi mogu imati od prihvaćanja 4IR”, navodi Steve Pillsbury, voditelj digitalnog poslovanja PwC-a. “Poslodavci su ti koji moraju omogućiti svojoj radnoj snazi personalizirano učenje i potaknuti primjenu novih vještina vezanih za 4IR kako na općoj poslovnoj tako i na lokalnoj razini.”

*PwC definira tehnologije 4IR kao one tehnologije koje su najvažnije za današnje poslovne subjekte, uključujući umjetnu inteligenciju, proširenu stvarnost, blockchain, dronove, internet stvari, robotiku, virtualnu stvarnost i 3D ispis.

PwC-ova metodologija serije „Consumer Inteligence“ odnosi se i na istraživanje 4IR: PwC je proveo kvalitativno istraživanje sa 6.000 potrošača i 1.800 donositelja odluka u vezi s korporativnom tehnologijom. S poduzorkom od 4.338 zaposlenih potrošača provedeno je istraživanje o njihovim iskustvima na radnom mjestu. Osim toga, provedeno je 12 fokus grupa (s 4-6 sudionika u svakoj grupi), a 36 detaljnih intervjua obavljeno je s donositeljima odluka u vezi s korporativnom tehnologijom. Istraživanje je provedeno u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Indiji, Kini i Južnoj Koreji.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: